CO BUDETE POTŘEBOVAT:
- 5 g čerstvého droždí
- 75 ml vlažné vody
- 1 špetka cukru
- 125 g mouky (typ 550)
- 3 polévková lžíce olivového oleje
- 2 špetky soli
- 2 rajčata
- 1 hrst bazalkových listů
- 1 stroužek česneku
- 1 polévková lžíce strouhaného parmezánu
- Sůl a pepř na dochucení
- Forma na pečení ve tvaru Zlatí medvídci
POSTUP:
V míse smíchej droždí s vlažnou vodou a špetkou cukru, dokud se nerozpustí. Přidej mouku a nech těsto 10 minut přikryté odpočívat.
Poté přidej olivový olej a sůl a vše propracuj rukama do hladkého těsta. Těsto přikryj a nech ho na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
Předehřej troubu na 220 °C na horním a spodním ohřevu. Vymaž formu tenkou vrstvou olivového oleje a vysyp trochou mořské soli. Znovu těsto dobře propracuj, dej ho do formy a dobře jej vtlač dovnitř. Nech těsto ještě jednou 10 minut kynout. Pak prsty vytlač do těsta malé prohlubně, pokapej povrch olivovým olejem a posyp jej mořskou solí. Zasuň formu do trouby a peč focacciového medvídka 25 minut.
Mezitím omyj rajčata, rozčtvrť je, odstraň zbytky stopek a zbytek rozkrájej na malé kousky. Omyj bazalku, vytřep ji dosucha a nahrubo ji natrhej. Oloupej stroužek česneku a rozdrť jej najemno. Vše smíchej s parmezánem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje v míse a okořeň solí a pepřem.
Vyjmi ještě teplého focacciového medvídka z formy a servíruj jej s rajčaty.