Udržet balanc mezi vysněnou postavou do plavek a dobrotami z rozpáleného griluje pro každého z nás velká letní výzva. Rozhodně ale není potřeba si pohoštění z grilu odpírat, stačí dodržet pár jednoduchých rad a přistupovat ke stravování vyváženě. Vaše tělo vám poděkuje.
Čistý gril je základ
Před každým použitím zbavte gril nečistot z předchozího opékání. Z připečených částí jídla se totiž často stává popel, tedy nebezpečný karcinogen. Abyste tomu předešli, můžete využít alobal či hliníkový tácek.
Suroviny vybírejte pečlivě
Je velký rozdíl v tom, jaký druh masa si pro grilování vyberete. Místo uzenin volte libové maso a ryby, které se navíc grilují velmi rychle. Dbejte na správnou teplotu při opékání, ve středu masa by měla být 70 °C, a to alespoň po dobu 10 minut.
Objevujte nové chutě
Jděte s dobou a zkoušejte ochutnávat novinky na trhu. Například rostlinné alternativy na gril se staly oblíbenou volbou nejen při grilování a ve vyváženém jídelníčku mají své místo. Pokud máte rádi výzvy, přidejte na gril také ovoce. Skvěle chutná například ananas, banán nebo hruška.
Dopřejte si zeleninu – čerstvou i z grilu
Otestujte, jak vám chutná například grilovaná cibule, paprika, lilek či kukuřice. Na stole by neměla chybět ani čerstvá zelenina či salát. Právě zelenina je nejen důležitým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek, ale také antioxidačních látek.
Nezapomeňte na pitný režim
Nejen v teplých dnech je důležité pohlídat si, kolik tekutin vypijete. Vašemu tělu nejvíce prospěje voda s kousky ovoce a bylinkami nebo domácí ledový čaj.