Toto cukroví hravě stihnete upéct i na Štědrý den, pokud vám ostatní záhadně zmizelo nebo chcete na stůl přidat ještě další druh. Kokosky jsou díky obsahu tvarohu ihned měkké a velmi příjemně vláčné. Kokosky je možné nabalit do malých balíčků, kterými můžete obdarovat své přátele pro radost, je to ideální drobnost k Vánocům. A mimo jiné je to také skvělý tip na zpracování zbylých bílků z pečení ostatního cukroví – většina receptů chce totiž jen žloutky a my pak nevíme, co jiného s bílky.
Příprava kokosek je jednoduchá a my jsme si ji ještě usnadnili díky profesionálnímu kuchyňskému robotovi SAGE The Bakery Boss BEM825. Je to všestranný pomocník pro míchání, hnětení a šlehání, který si poradí s jakoukoliv konzistencí těsta. Jeho provedení a použité materiály jsou vysoce kvalitní a stejné jako u profesionálních výrobků používaných v komerčních provozech. Nastavitelný je na 12 stupňů rychlosti, které se zobrazují na rychlostním ukazateli. Elektronická regulace a vysoký výkon motoru zajišťují konstantní otáčky bez ohledu na množství zpracovávaných potravin. Díky tzv. planetárnímu zpracování, při kterém hlava robota rotuje v opačném směru než nástavec, máte jistotu důkladného a rovnoměrného zpracování potravin bez hrudek. Součástí výbavy jsou dostatečně velké nádoby na suroviny – 3,8 l nerezová a 4,7 l skleněná. Ovládání je jednoduché a intuitivní a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji s časovačem.
- Doba přípravy: 10 min + 10-15 min pečení
- Obtížnost: lehká
- Počet porcí: 2 plechy
Ingredience
- 4 bílky
- 150 g moučkového cukru
- 200 g strouhaného kokosu
- 70 g měkkého tvarohu
- čokoláda
- sůl
Postup
- Do profesionálního kuchyňského robotu SAGE the Bakery Boss BEM825 upevněte šlehací (balónovou) metlu a do jeho nádoby dejte 4 bílky se špetkou soli.
- Dejte šlehat bílky rychlost 10–12. Jakmile jsou polotuhé, postupně po lžičkách přidávejte moučkový cukr. Vznikne tuhá pěna, která vytváří „špičky“. Celé to bude trvat cca 4-5 minut.
- Mísu sundáme z robota, přisypeme kokos a tvaroh a gumovou stěrkou opatrně spojíme.
- Tvarujeme kokosky na plech vyložený pečicím papírem. Když budete rychlí (kokos rychle absorbuje tekutou složku, směs postupně tuhne), můžete použít zdobicí sáček, kterým vytvoříte pravidelné kokosky, nebo k vytvarování kokosek použijte 2 lžičky.
- Pečte v předehřáté troubě s horkovzduchem na 160 °C cca 10 minut.
- Upečené a vychladlé kokosky můžete ještě namočit ve vysokoprocentní kvalitní čokoládě.