
MAKRO Czech Gastro Fest 2025, největší gastronomická událost v České republice, který se konal 4.–5. dubna, přilákal rekordních 16 000 návštěvníků. Na festivalu vystoupilo přes 200 odborníků a řečníků, zúčastnilo se ho více než 100 partnerů a vystavovatelů a rozdalo se desítky tisíc degustačních porcí. Vyprodané O2 universum se díky tomu na dva dny proměnilo ve středobod české i světové gastronomie.
„Vybudovali jsme národní gastronomickou platformu, která propojuje profesionály, inspiruje mladé talenty a nastavuje trendy pro českou gastronomii. Akcentovali jsme důležitá témata jako jsou regionální potraviny, rozvoj gastro turismu nebo vaření z kvalitních surovin ve veřejných institucích. Letošní ročník byl speciální v tom, že jsme do jeho programu aktivně zapojili naše partnery – dodavatele a zákazníky, protože právě v tomto spojení vidíme budoucnost oboru. Zákazníkům jsme zároveň ukázali, že makro ČR nabízí kvalitní produkty, inovativní přístupy a ucelená řešení šitá na míru jejich potřebám,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR a prezident festivalu.
Festival poprvé udělil Cenu za celoživotní přínos české gastronomii, kterou získal šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Toto prestižní ocenění mu předal prezident festivalu Jiří Nehasil, jako uznání ze jeho mnohaletou práci v oblasti vzdělávání a propagace kvality české kuchyně napříč regiony České republiky. Cena se bude udělovat každý rok výjimečné osobnosti české gastronomie.
Na náměstí plném chutí – MAKRO SQUARE si návštěvníci mohli vychutnat na desítky tisíc degustačních porcí – od šťavnatých grilovaných specialit a burgerů od MASO Made by makro přes poké z čerstvé ryby až po signaturní dezert z krvavého pomeranče od Ivety Fabešové. Kuchařská show s trimováním sedmdesátikilového tuňáka patřila k nejnavštěvovanějším momentům obou dní.
Velkou pozornost přilákaly i kuchařské show na hlavní MAKRO STAGE, kde své umění předvedli michelinští šéfkuchaři, finalisté světové soutěže Bocuse d’Or ale i české kuchařské špičky. Mezi nimi nechyběli: Sebastian Gibrand, vicemistr světa z Bocuse d’Or a kulinářský ředitel týmu USA pro Bocuse d´Or, Martino Ruggieri, šéfkuchař michelinské restaurace Maison Ruggieri, Jimmi Eriksson, vítěz zlaté medaile Culinary World Cup a čestný vítěz Bocuse d’Or, Peter Duranský, první slovenský michelinský šéfkuchař a kapitán slovenského národního týmu Bocuse d’Or, Zdeněk Pohlreich, ikona české gastronomie a hlavní ambasador festivalu MAKRO Czech Gastro Fest, Daren Liew, dvojnásobný držitel michelinské hvězdy, Kevin Ngu, souschef restaurace Sia, Petr Svoreň, šéfkuchař Restaurant Passage nebo Kristína Nemčková, mladá talentovaná kuchařka se zkušenostmi z top světových restaurací. Svou první kuchařskou show, společně s vítězem národního kola Bocuse d’Or Dominikem Unčovským, měl i ambasador festivalu Karel Kovy Kovář.
Součástí programu byla čtyři významná soutěžní finále, která přitáhla pozornost odborné i široké veřejnosti. Nejlepším výčepním v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender 2025 se stal Martin Tušek z restaurace U Tellerů. Ve finále, které se poprvé uskutečnilo živě před publikem na hlavní MAKRO STAGE, uspěl mezi více než 500 přihlášenými. V juniorské soutěži Mattoni Grand Drink Junior zvítězila Dora Řezníčková se svým originálním nealkoholickým koktejlem Pistachio Breeze.
Festival hostil také dvě prestižní baristické soutěže – Czech Coffee in Good Spirits Championship a Czech Latte Art Championship. Obě proběhly pod záštitou Specialty Coffee Association a přivedly na festival špičkové baristy. Výherci soutěží se nominovali do světového finále soutěže ve Švýcarsku.
Jednou z klíčových sekcí festivalu bylo MAKRO FORUM – prostor pro odborné diskuse a přednášky, které se zaměřily na aktuální výzvy a budoucnost české gastronomie. Proběhla zde diskuse se zástupkyní Státního zemědělského intervenčního fondu, paní Kateřinou Ratajovou, farmářem Karlem Jonákem a vedoucí nákupu čerstvých potravin pro makro ČR, Terezou Srncovou o důležitosti lokální surovin – které jsou základem pro kvalitní gastronomii. Velký ohlas vzbudila také netradiční show o nových přístupech k nemocničnímu a školnímu stravování, v níž vystoupili zástupkyně Státního zdravotního ústavu Mgr. Alexandra Košťálová a MUDr. Eliška Selinger s Miroslavem Krotkým, vedoucím stravovacího provozu v Nemocnici Na Homolce. MAKRO FORUM nabídlo také mezinárodní perspektivu – michelinští šéfkuchaři se podělili o zkušenosti s tím, jak prestižní michelinské ocenění ovlivnilo turismus a návštěvnost jejich restaurací, a zástupci CzechTourism představili přínosy michelinského ocenění pro rozvoj gastro turismu v České republice.
„Třetí ročník MAKRO Czech Gastro Festu byl opravdu impozantní – plný pozitivní energie a přínosný pro celou gastro komunitu. Vytvořili jsme národní platformu, která propojuje všechny, kteří mají gastro v krvi. A to fest! Letos jsme navíc pokořili nový milník – vyprodali jsme O2 universum, a to mě osobně nesmírně těší,“ shrnuje Lenka Slezáková, vedoucí marketingu makro ČR a výkonná ředitelka festivalu. Čtvrtý ročník festivalu proběhne 10.–11. dubna 2026 opět v pražském O2 universu. Více informací: www.makroczechgastrofest.cz