V březnu se gastronomická scéna Prahy rozroste o jedinečný podnik. Gastroaliance Together přichází s restaurací Mexická, která spojí autentické chutě Mexika a Latinské Ameriky s moderním evropským servisem. Po čtyřech letech příprav a cest za inspirací se hosté mohou těšit na unikátní restauraci s třemi kuchyněmi, které dokážou obsloužit až 300 hostů.
Gastroaliance Together se od března rozšíří o novou restauraci, která je výsledkem čtyřleté práce celého týmu. Základem restaurace s všeříkajícím názvem Mexická je mexická kuchyně doplněná o to nejlepší z gastronomie Latinské Ameriky. Šéfkuchaři vsadili na originální pojetí tradičních pokrmů, přizpůsobených chutím evropských hostů. Pro dosažení co největší autentičnosti a profesionality v oblasti mexické a latinskoamerické kuchyně absolvovali několik kurzů s vyhlášenou kuchařkou Alejandrou Kauachi přímo v Mexiku.
Nová restaurace přinese unikátní koncept, lišící se od ostatních mexických restaurací v Praze, které se většinou soustřeďují jen na jeden segment mexické gastronomie. „Naším cílem je, aby se restaurace lišila svou celkovou komplexností vjemů, od interiéru přes nabídku koktejlů až po promyšlené menu. Neuvěřitelnou rozmanitost autentické mexické kuchyně chceme představit ve společnosti velmi kvalitního evropského servisu a nevšedního zážitku z celkové atmosféry podniku,“ říká David Petřík, spolumajitel gastronomické skupiny Together.
Tři kuchyně, stovky chutí: Od čerstvých tortill po pomalu pečené lahůdky z texaského smokeru
Restaurace bude tvořena třemi kuchyněmi, které dokážou obsloužit až 300 hostů, což je zároveň celková kapacita podniku. Každá kuchyně se bude zaměřovat na jiné druhy jídel tak, aby společně poskytly zákazníkům celou paletu mexických a latinskoamerických pokrmů. V první kuchyni se budou vyrábět klasické tacos a kuchaři budou před hosty připravovat čerstvé tortilly. Druhá kuchyně bude pracovat s mořskými i sladkovodními rybami a dary moře a chystat například ceviche a aquachille. V třetí kuchyni se bude grilovat maso a ryby. Dušené pokrmy a mole se budou vařit ve velkých kamnech, ve kterých se bude topit dřevem.
„Hosté se mohou těšit na kombinaci jedinečných chutí a vůní, pochutnají si i na pomalu pečených pokrmech jako je Cochinita pibil nebo tradiční Barbacoa. Pro úpravu BBQ bude v zázemí kuchyně profesionální smoker přímo z Texasu. V cukrárně pak na hosty čeká grilovaný ananas a churros s horkou čokoládou,“ vyjmenovává některé speciality jeden ze šéfkuchařů gastroaliance Together Jiří Štift.
Architektura s duší Mexika. Historické odkazy a atmosféra latinskoamerické ulice v Holešovickém pivovaru
Restaurace našla své místo v prostorách Holešovického pivovaru – patrový prostor s otevřeným dvorem nabízí ideální prostředí pro její unikátní koncept. Restaurace Mexická tak slibuje víc než jen skvělé jídlo – je to cesta za chutěmi, vůněmi a atmosférou Mexika.
„Základem je kombinace odkazů na historické civilizace, které k mexické kultuře neodmyslitelně patří. Dále je to koloniální duch v monumentální symetrii a pověstná syrová atmosféra mexické ulice,“ popisuje architektka Kristýna Sudreová z ateliéru 2020architekti. V interiéru restaurace nebude chybět ani rodinný aspekt spjatý s mexickou kuchyní a s dlouhým, téměř vždy slavnostním stolováním.