
Dlouhá, stabilní a spolehlivá, tak bychom mohli charakterizovat cestu Valašské kyšky, stálice v sortimentu Mlékárny Valašské Meziříčí. Obliba tohoto výrobku rok od roku roste, a to nejen mezi milovníky čerstvých kysaných produktů, ale i mezi odborníky. Valašská kyška se stává symbolem kvality a tradice, která v dnešní době plné inovací a novinek nabízí jistotu. Valašská kyška je ideální volbou pro každého, kdo si chce vychutnat lahodnou chuť a zároveň podpořit své trávení. Kysané mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vápníku, fosforu a vitaminů skupiny B. Mlékárna Valašské Meziříčí si po celá léta zachovává vysokou kvalitu složení Valašské Kyšky, a to i v době, kdy je tlak na cenu surovin, jako je mléko, stále silnější. Tento přístup byl oceněn nejen spotřebiteli, ale i odbornou porotou, která zvolila Valašskou Kyšku Mlékárenským výrobkem roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné výrobky. Výrobek si odnesl také Cenu médií. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství, Českomoravský svaz mlékárenský, Český komitét Mezinárodní mlékařské federace, Sekce pro mléko při Potravinářské komoře ČR a Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Letos se 22. ročníku soutěže „Mlékárenský výrobek roku“ zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s celkem 55 výrobky, které byly hodnoceny v devíti kategoriích. Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se slaví již od roku 1957. Záštitu nad letošní oslavou převzal ministr zemědělství Mgr. Marek Výborný.
„Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo v Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Při něm se posuzovala nejenom celková kvalita přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy,“ uvádí Ing. Jiří Kopáček, CSc. – předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. „Výrobky byly hodnoceny v kategoriích Konzumní mléka a smetany, Zakysané mléčné nápoje, Jogurty do 5 % tuku, Smetanové jogurty a zakysané smetany, Mléčné dezerty, Čerstvé sýry a tvarohy, Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu, Sýry polotvrdé, Tavené sýry a sýrové omáčky. Charakteristickým trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním výživovým trendům. Zastoupena byla také řada výrobků s přídavkem probiotických kultur, čímž se takovéto výrobky stávají funkčními potravinami. Opět se objevila řada výrobků s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy,“ dodává Jiří Kopáček.
„Ocenění Mlékárenský výrobek roku 2025 v kategorii Zakysané mléčné nápoje si velice ceníme. Především pro odbornost poroty, která výrobky posuzuje. Jedná se o záruku zákazníkům, že nad složením výrobků a jejich kvalitou bdí odborné orgány. Ti se tak jejich doporučeními mohou řídit. V Mlékárně Valašské Meziříčí to oceňujeme obzvláště v době, kdy se na trhu dá koupit nepřeberné množství výrobků různé kvality,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu společnosti Mlékárna Valašské Meziříčí. „Valašská kyška Mlékárny Valašské Meziříčí je kysaný mléčný výrobek obsahující bifidogenní mikroorganismy příznivě působící na lidský organismus, především na trávící ústrojí a přispívající k obnovení střevní mikroflóry. Jsem hrdý na to, že přinášíme podobný výrobek v nezměněné kvalitě a chuti již řadu let, a to přes veškeré cenové turbulence na trhu,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Tento ročník soutěže se vyznačoval vysokým podílem výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin, které odpovídají moderním trendům ve výživě.
Výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí mají dlouhou výrobní tradici a patří mezi nejstarší mléčné výrobky u nás. Kysané mléčné výrobky jsou takové, do kterých byly přidány kysací bakteriální kultury (bakterie mléčného kysání). Navíc jsou tyto produkty vhodné i pro lidi, kteří bojují s nadváhou. Mají totiž relativně nízkou energetickou hodnotu. Jsou lehce stravitelné a obsahují méně laktózy než klasické mléko, čímž se stávají vhodnou potravinou pro osoby trpící lehčí formou laktózové intolerance.
Mlékárna Valašské Meziříčí je držitelem certifikátu IFS a Certifikátu o ekologické produkci vydaného společností KEZ Chrudim, což opravňuje k použití loga „biozebry“, tedy označení BIO produktů. I tato ocenění jsou zárukou toho, že její výrobky mají i základní surovinu, tedy mléko, v té nejvyšší kvalitě. Více než 98% zpracovávaného mléka je navíc certifikováno dle systému Q CZ CERTIFIKACE. Jedná se o režim jakosti, který jde významně nad rámec kritérií stanovených pro syrové mléko. Pro dosažení této kvality je třeba důsledná hygiena, kvalitní krmivo, výživa, zdraví a životní podmínky zvířat na farmách
VÝSLEDKY V JEDNOTLIVÝCH SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH
Kategorie |
Vítězný výrobek |
Výrobce |
Konzumní mléka a smetany |
OLMA High Protein Milk |
OLMA, a.s. |
Zakysané mléčné nápoje |
Valašská kyška |
Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. |
Jogurty do 5 % tuku |
MILKO Řecký jogurt bílý |
Polabské mlékárny a.s. |
Smetanové jogurty a zakys. smetany |
Bio zakysaná smetana 15 % |
Polabské mlékárny a.s. |
Mléčné dezerty |
Matylda Bio dezert Natur |
Polabské mlékárny a.s. |
Čerstvé sýry a tvarohy |
Jaroměřické žervé |
Jaroměřická mlékárna, a.s. |
Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu |
Král sýrů Hermelín Provensálské bylinky |
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. |
Sýry s mazem na povrchu |
Dobrý Václav |
Mlékárna Olešnice a.s. |
Sýry polotvrdé |
Provolone Piccante Fette |
Brazzale Moravia a.s. |
Tavené sýry a sýrové omáčky |
Apetito Omáčka Quattro Formaggi |
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. |