Podzim je oficiálně tady a s ním ruku v ruce přichází sezóna jablíček. Vidíme je všude na trzích a mnozí z vás je jistě po kilech dostávají od sousedů, kamarádek či prarodičů. Pokud už nevíte, jak jablka spotřebovat anebo si jen chcete upéct nějaký dezert, který si budete moci vychutnat s kávou a podzimním sluníčkem, jste tu správně. Zkuste jablečnou klasiku – mřížkový koláč. Navíc v neděli byl Mezinárodní den seniorů. Je tedy vhodná příležitost, jak babičku i dědečka dodatečně potěšit. Vylepšete si společně strávený čas po nedělním obědě u odpolední kávy o tento podzimní dezert. Společné chvíle jsou totiž pro naše babičky a dědečky to nejcennější, co jim můžeme dát!
Český favorit v kategorii ovoce
Čerstvá voňavá jablíčka, nejlépe přímo ze zahrádky! Ty jsou jednoduše nenahraditelnou součástí podzimu a spousty receptů. A není divu, jejich popularita se zakládá na vyvážené sladkokyselé chuti a na jejich nesčetných zdravotních benefitech. Věděli jste, že jablka jsou mnohými považována za nejzdravější ovoce na světě? Obsahují mnohé minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor či železo, mnohé vitaminy jako C a vitamíny skupiny B, dokonce patří mezi lamače rekordů v obsahu antioxidantů. Mohou být také užitečným pomocníkem našeho zažívání, jelikož obsahují enzymy podporující trávení a také celulózu. A co víc, toto podzimní ovoce může mít dokonce pozitivní vliv na naši paměť a mozkové funkce. My Češi jablka prostě zbožňujeme a dokazují to i studie. Každý Čech sní ročně až 25 kilogramů jablek, což z nich dělá naše nejoblíbenější ovoce. Upečte si tedy s námi mřížkový koláč z tohoto super zdravého ovoce. Budete tak mít sladkou tečku k nedělnímu obědu, což je příhodné pro víkendovou návštěvu u prarodičů.
Bio, špalda či univerzální génius: posuňte své pečení na novou úroveň
Pokud jste se rozhodli své pečicí dovednosti posunout na novou úroveň, měli byste vědět, že základem každého pečení, ať už domácího či profesionálního, je kvalitní mouka. Nejběžnější moukou nejspíš v každé kuchyni je mouka hladká, která je vhodná pro přípravu většiny tradičních moučníků, piškotových těst, perníčků, ale také na zahušťování omáček či přípravu bešamelu. Určitě můžete hladkou mouku použít. Nespokojte se však s klasikou a sáhněte po bio kvalitě. Doporučujeme bio hladkou moukou Babiččina volba. S tou vám příprava půjde jedna báseň, a zároveň budete péct s ohledem na životní prostředí a také na lokální produkci. Hladká mouka této značky je totiž vyrobena z obilí, které je 100% českého původu. Kdybyste chtěli recept ještě povýšit a dodat mu oříškový nádech, můžete pro jeho přípravu použít špaldovou mouku hladkou Babiččina volba. Jejím charakteristický rysem je právě specifická oříšková chuť, která je také poznávacím znamením špaldové mouky pocházející z původních prastarých odrůd. Čím více pravé špaldy v mouce je, tím je oříšková chuť markantnější. Pokud byste někdy na špaldovou mouku bez této chuti narazili, budete vědět, že se o pravou špaldu nejedná, jelikož obsahuje vysoký podíl pšenice seté. Aby toho nebylo málo, dáme vám ještě další možnost, jak jablečnou klasiku vylepšit – zkuste univerzálního génia pro každou kuchyni. Jedná se novinku z portfolia Babiččina volba – řeč je o univerzální mouce. Tato mouka je skvělá právě v tom, že šetří místo v kuchyni spolu s vaší peněženkou, využití má ale jako mnoho mouk dohromady. A v tom spočívá její silná stránka. Jelikož kombinuje pekařské vlastnosti jednotlivých mouk, využití najde všude od pečení, obalování či až po zahušťování pokrmů. Univerzální mouka zjednoduší váš život, ušetří místo, a využití si tak najde téměř v každé kuchyni. K dostání je v hypermarketech Albert a nově na kosik.cz, brzy také ve vybraných prodejnách Tesco.
Ingredience
2 žloutky
450 g hladké špaldové mouky Babiččina volba / BV univerzální nebo BV hladká bio
100 g krupicového cukru
200 g změklého másla
1 ČL kypřicího prášku
špetka soli
Na náplň:
4 jablka, oloupaná a nahrubo nastrouhaná
1 citron, vymačkaná šťáva z něj
50 g krupicového cukru
1 PL skořice
Postup
Začněte přípravou těsta. Na vál nebo do robotu nastrouhejte máslo, přidejte mouku a žloutky s cukrem a kypřicí prášek. Promíchejte všechny suroviny a zapracujte do hladkého těsta. Uložte je na půl hodiny do lednice pod fólií.
Jablka očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce promíchejte s cukrem a skořicí.
Před válením těsta dejte rozehřát troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny, první část vyválejte a vyložte jím obdélníkovou koláčovou formu, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste
jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopte. Záleží na vás, jestli utvoříte proužky, nebo celou pokličku a třeba vykrajovátky doplníte o lístečky.
Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte asi 40 minut.