Světlý český ležák Ventill, nejprodávanější pivo ze stálé nabídky experimentálního plzeňského pivovaru Proud, je nově bez lepku. Nahradil původní Ventill, jeho plná a příjemně hořká chuť, kterou si zákazníci oblíbili, se nezměnila.
„Impulsem k vytvoření Ventillu bez lepku pro nás byla poptávka spotřebitelů. Chtěli jsme mít pivo bez lepku ve stálé nabídce, nezůstat jen u limitované várky. Ventill vaříme od počátku našeho pivovaru a rozhodli jsme se jej dělat tak, aby chutnal milovníkům ležáků jako dosud, ale aby si ho mohli dát i lidé, kteří lepek z nějakého důvodu ze své stravy vyřazují či se jej snaží omezovat. A to se nám po dlouhodobém, intenzivním testování povedlo,“ konstatuje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.
Lepek neboli gluten je bílkovina obsažená v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu, jejíž konzumace pro řadu spotřebitelů představuje zdravotní komplikace. Z nového Ventillu bez lepku je lepek odstraněn v průběhu výrobního procesu použitím enzymu, který štěpí bílkovinný komplex glutenu na neškodné bílkoviny. Jinak je uvařen stejně jako původní Ventill – tedy z kvalitní vody, ječného sladu ze sladovny Plzeňského Prazdroje a českého chmele. Ventill bez lepku splňuje legislativní limit pro danou kategorii potravin (obsah lepku do 20 mg/kg), prošel externím auditem i certifikací. Chuť a objem alkoholu (4,8 %) se nezměnily. Světlý český ležák Ventill z pivovaru Proud, nyní bez lepku, je v prodeji ve skleněných lahvích o objemu 330 ml a v 500ml plechovkách.