
Léto a zmrzlina patří k sobě. Dokonce i ti, kteří ji obvykle nejedí, si s horkými dny u vody nebo doma na terase pár kopečků smetanového krému nebo ovocného sorbetu dopřejí. Můžete mít své oblíbené značky, ale co když máte doma obzvlášť náročné mlsouny, kteří se dožadují poctivé zmrzliny? Nebo co když chcete i při mlsání brát ohledy na svou linii? Pak je na místě vyrobit si vaničku mraženého krému nebo sorbetu doma, jen z těch surovin, které máte rádi. Jak na to?
Bez vybavení
Zmrzlinu si můžete vyrobit celkem jednoduše, jen za použití metličky nebo mixéru a několika triků. Nikdy takovým postupem nezískáte nadýchaný mražený krém, ale pro uspokojení chuti na zmrzku to bude stačit.
Nejjednodušší je vyšlehat kelímek smetany a do hotové šlehačky pak opatrně vmíchat plechovku slazeného kondenzovaného mléka. Toť vše. Můžete samozřejmě přidat i ovoce, ideálně povařené s trochou cukru, asi jako kdybyste z něj připravovali džem.
Z ovocných šťáv, ale třeba i z oslazené a dochucené kávy se pak dá vyrobit takzvaná granita – přechod mezi sorbetem a ledovou tříští. Pro její výrobu stačí dát vodový základ v široké misce do mrazáku a každou hodinu ho pak vidličkou promíchat a provzdušnit.
Stroje pro zmrzlinové začátečníky i pokročilé
Máte v plánu dělat domácí zmrzlinu často? Pak se vám budou hodit jednoduché zmrzlinovače s namrazovací nádobou. Tyto nádoby jsou poměrně objemné, takže v mrazáku zaberou dost místa. Před použitím je potřeba je namrazovat až 24 hodin. Mají silné dvouplášťové stěny, mezi kterými je chladicí směs. Objem zmrzliny, která se v nich vyšlehá, je pak v poměru k nádobě relativně malý. Navíc začnou namrazovat směs nejdřív na stěnách a než zamrzne i uprostřed nádoby, trvá to poměrně dlouho a výsledek není vždycky spolehlivě rovnoměrný.
Pokud to s domácí výrobou zmrzliny myslíte vážně, budete potřebovat už opravdu kvalitní přístroj. Profesionální ani špičkové domácí zmrzlinovače se neobejdou bez vlastního kompresoru. Díky němu můžete vyrobit zmrzlinu rychle a spolehlivě. Do další dávky nemusíte čekat 24 hodin, než se namrazí nádoba, můžete hotový mražený krém nebo sorbet přemístit do nádoby do mrazáku a hned začít připravovat zmrzlinu další.
Jako profíci
Co všechno ještě výrobníky zmrzliny dokážou? Některé zmrzlinovače jako třeba výrobník zmrzliny The Smart ScoopTM od Sage mají schopnost udržet teplotu hotové zmrzliny až 3 hodiny. Takže pokud chcete podávat zmrzlinu jako dezert po obědě, můžete si ji v předstihu vyrobit a pak jen použít funkci keep cool. Tento výrobník má 12 programů nastavení struktury zmrzliny, takže s ním pohodlně vyrobíte litr smetanové zmrzliny, sorbetu, mraženého jogurtu nebo gelata. Výroba zmrzliny je v něm superrychlá, protože se před použitím dokáže vychladit až na -30 °C. Díky průhlednému víku pak můžete celý proces sledovat a podle potřeby ještě přidat suroviny.