Tvarůžky, syrečky, tvargle. Oblíbená česká pochutina je vyhledávanou součástí menu ve většině tuzemských restaurací. V tradičním spojení s orosenou Plzní tvarůžky ochutnal snad každý, kombinovat se ale dají i s méně tradičním pivem. Recept od šéfkuchaře Jeffa z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience na smažené olomoucké tvarůžky s aioli z chilli a limetky skvěle doplňuje anglické pivo London Prime – amber ale. “Jedná se o jednoduché, průměrně hořké a mírně nasycené pivo, které se hodí ke smaženému a mírně pikantnímu jídlu,” říká pivní sommeliér Petr z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience.
S originálním jídlem v kombinaci s netradičním pivem můžete díky receptu zazářit na letní grilovačce, nebo si ho můžete vychutnat v rámci zážitkového pětichodového degustačního menu v zážitkové expozici Pilsner Urquell: The Original Beer Experience, kde je každý chod pečlivě sladěný s jiným pivem.
Tvarůžky
- Olomoucké tvarůžky
- Slanina
- mouka
- vajíčko
- strouhanka
- Slaninu na pánvi nebo na plechu v troubě lehce vypečeme tak, aby nebyla křupavá.
- Necháme slaninu vychladnout a následně do ní zabalíme tvarůžky.
- Syrečky ve slanině obalíme v klasickém trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a strouhance.
- Smažíme na oleji dozlatova.
Aioli z chilli a limetky
- 2 velké žloutky
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 limetka, nastrouhaná kůra a šťáva
- 1-2 lžičky chilli prášku (podle chuti)
- 1/4 lžičky kajenského pepře (volitelně, pro extra pálivost)
- 1 lžička medu (volitelně)
- 1 šálek neutrálního oleje (např. řepkový nebo rostlinný olej)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Jemně nasekáme česnek a nastrouháme kůru z limetky. Limetku pak rozkrojíme a vymačkáme z ní šťávu.
- Ve střední misce vyšleháme žloutky společně s nasekaný česnek, dokud nejsou obě suroviny dobře promíchané.
- Ke směsi přidáme limetkovou kůru a šťávu. Pečlivě ji zašleháme, díky tomu se začne směs emulgovat.
- Velmi pomalu a po kapkách budeme za stálého šlehání do směsi přidávat olej. Jakmile směs začne houstnout, můžeme olej přidávat v tenkém stálém proudu. Je ale důležité nepřestávat se šleháním, dokud není všechen olej zapracovaný do směsi a aioli není husté a krémové.
- Do aiolli vmícháme chilli, mletý kmín, kajenský pepř. Podle chuti přidáme sůl a čerstvě mletý černý pepř. Pokud chceme docílit spíše sladšího aiolli, přidáme do směsi med. Pro nádech čerstvosti můžeme vmíchat jemně nasekaný čerstvý koriandr.
- Misku přikryjeme fólií a necháme alespoň 30 minut v lednici, aby se chutě správně propojily.