České Velikonoce se neobejdou bez skleničky něčeho dobrého a sladkých moučníků. A co takhle připravit sobě a svým koledníkům originální kombinaci obojího? Zkuste letos zpestřit svou velikonoční tabuli něčím speciálním. Třeba židovskou Babkou s pistáciemi a irským smetanovým likérem Baileys. S naším receptem to bude hračka.
Na velikonoční tabuli neodmyslitelně patří velikonoční beránek, mazanec, barvená vajíčka, nádivka a české pálenky, likéry a další alkoholické nápoje, kterými odměňujeme dospělé koledníky a s rodinou a přáteli si připíjíme na zdraví. A protože každý občas rád ochutná něco nového a neokoukaného, připravili jsme si pro vás recept na původně židovskou pochoutku, která je nyní oblíbená po celém světě – Babka. Tu naši jsme vylepšili pistáciemi a irským smetanovým likérem Baileys Original Irish Cream. Tak si uvažte zástěry, nažhavte troubu a směle do toho. Garantujeme vám, že vaši koledníci i hosté budou z tohoto lahodného dezertu nadšeni. A zbylé Baileys si můžete pak společně vychutnat ve formě panáčků.
Babka s pistáciemi a Baileys
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky (z toho 1 lžíce na kvásek)
- 100 g cukru krupice (z toho 1 lžíci na kvásek)
- 100 g másla (povoleného)
- 21 g droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 240 ml vlažného mléka (z toho 100 ml na kvásek)
Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Na náplň:
- 200 g čokoládové pomazánky
- 80 g nahrubo nasekaných pistácií
Na polevu:
- 100 g pudrového moučkového cukru
- 40-50 ml Baileys Original Irish Cream
- Jako první si připravíme kvásek. Do misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme lžící cukru, promícháme a droždí necháme rozpustit. Poté zalijeme vlažným mlékem (cca 100 ml), zasypeme lžící polohrubé mouky a promícháme. Kvásek dáme vzejít na teplé místo.
- Do mísy si poté dáme polohrubou mouku, cukr, sůl, vejce a mléko. Tuto směs necháme v robotu dobře zpracovat (klidně 10-15 minut). Až nám kvásek zdvojnásobí objem (trvá to cca 15 minut), přidáme ho k těstu a na nejnižší stupeň dobře promícháme. Nakonec do těsta necháme zapracovat střídavě hladkou mouku a povolené máslo.
- Těsto si vyklopíme na vál, zpracujeme, dáme do mísy a necháme zhruba 1,5 až 2 hodiny vykynout.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě půlky. Jedno vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme do tvaru obdélníku/téměř čtverce (cca 40×35 cm). Těsto potřeme polovinou čokoládové pomazánky a posypeme polovinou pistácií. Poté ho zarolujeme do tvaru rolády (po delší straně). Po délce si těsto prořízneme napůl a zapleteme, jako když motáme horní díl vánočky ze dvou pruhů. Hotovou babku vložíme do máslem vymazané formy na chlebíček. Vršek babky potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem.
- Pečeme na 180 stupňů cca 25 minut. Já dávám po 15 minutách nahoru alobal, aby se babka dopekla, ale na povrchu zůstala hezky zlatavá. Upečenou babku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme polevu z Baileys. Pudrový moučkový cukr prosejeme do mísy a smícháme metličkou s Baileys. Měla by nám vzniknout hustší poleva. Polevu potom nalijeme na babku a necháme vychladnout.
TIP: Nakonec můžete polevu ještě posypat nasekanými pistáciemi.
BAILEYS ORIGINAL IRISH CREAM
Potěšte své koledníky sametově jemným likérem Baileys Original Irish Cream, který se vyrábí z té nejkvalitnější smetany, mléka a irské whisky. Skvěle chutná nejen samotný, ale i jakou součást zmrzliny, dezertů či míchaných koktejlů. Vynikající je i v kombinaci s kávou nebo horkou čokoládou.
Objem: 0,7l
Obsah: 17%
Doporučená cena: 365,- (Bartidashop.cz)