Léto je v plném proudu a s ním i nekonečné množství možností na oblíbené grilování, marinování nebo přípravu voňavých pokrmů a salátů. Známí kulinářští influenceři, které oslovila Coca-Cola, vám představí své vychytané recepty na letní pokrmy. Můžete je nabídnout při posezení s přáteli v přírodě, doma či na zahradní party. A co neodmyslitelně patří ke grilovací sezoně a výborným pokrmům? Osvěžující a ledově vychlazená Coca-Cola, která vám zpříjemní všechny tyto chvíle. Inspirujte se jedním ze šesti receptů na kouzlo a vytvořte si nezapomenutelný zážitek.
Recept od Besky: Kung-pao
Suroviny:
500 g kuřecích stehen
1 ČL sody bikarbony
2 PL kukuřičného škrobu
1 PL vody
1–2 ks čili papriček
2 ks červené papriky
4 PL slunečnicového oleje
80 g arašídů
sůl
jarní cibulka
Suroviny na omáčku:
4 cm zázvoru
2 ks česneku
1 PL rýžového octa
50 ml vody
2 PL sójové omáčky
3 PL rýžového vína
1 ČL mletého koření
1 PL cukru
Příprava:
Kuřecí stehna nakrájíme na kousky, dáme do misky, osolíme, zasypeme sodou, kukuřičným škrobem a přidáme vodu. Vše promícháme a necháme v lednici odležet cca 20 minut.
Mezitím připravíme omáčku. Zázvor a česnek nastrouháme. V misce smícháme rýžový ocet, vodu, sójovou omáčku, rýžové víno, koření, cukr a zázvor s česnekem.
Čili papričky nakrájíme nadrobno a na rozpálené pánvi s olejem chvilku orestujeme. Na ochuceném oleji opečeme kousky kuřecích stehen do zlatova. Přidáme nakrájenou papriku, arašídy a zalijeme připravenou omáčkou.
Následně počkáme, až omáčka zhoustne do požadované konzistence. Ideálně by měla být trochu více zředěná a působit lepivým dojmem.
Podáváme s rýží, ideální volbou je rýže basmati. Kung-pao na závěr posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Hodí se k tomu vychlazená Coca-Cola. Dobrou chuť!
Recept od Coolinári: Bruschetta se šťavnatým kuřecím masem a svěží salsou
Suroviny na 1 porci:
1 plátek kuřecího prsa s kůží
1 krajíc dobrého chleba
menší kostku másla
pár větviček tymiánu
sůl, čerstvě mletý pepř
mletý kmín
Suroviny na salsu:
rajče
cibule
jarní cibulka
barevná paprika typu BELL
salátová okurka
bazalka
oregano
olivový olej
trochu citronové šťávy
sůl, čerstvě mletý pepř
mixovaný listový salát, majonéza, balzamiko, parmezán
Příprava:
Svěží salsu vytvoříte jednoduše. Zeleninu nakrájíme na menší kousky, přidáme k ní olivový olej, na drobno nasekané bylinky, sůl a koření. Vše dochutíme několika kapkami citronové šťávy Do salsy je možné přidat libovolné množství zeleniny podle chuti.
Kuřecí prsa osolíme a okořeníme mletým černým pepřem a kmínem. Na rozpálené pánvi s olejem maso z obou stran (nejprve stranou s kůží) opečeme do zlatova. Kuřecí prsa přendáme na pekáč a necháme péct v troubě při teplotě 160 °C cca 12 až 15 minut, podle velikosti jednotlivých kusů. Ideální je při přípravě využívat také teploměr. Doporučovaná teplota u tohoto druhu masa je 75 °C. Maso následně vyndáme a necháme ho odpočívat.
Na výpeku z kuřete opečeme po obou stranách chléb. Topinku potřeme česnekem a majonézou. Přidáme listový salát dochucený olivovým olejem, trochu citronové šťávy a sůl. Na konec plátky kuřecího masa dochutíme balzamikem a parmazánem, přidáme Coca-Cola s ledem a můžeme podávat.
Recept od Romana Staši: Kuřecí tacos s picles
Snad ve všech rozhovorech, které Roman Staša kdy dával, zazněla otázka na nejlepší jídlo, které kdy ochutnal. A pokaždé byla odpověď stejná. Šlo o fantastické tacos od jedné starší Mexičanky v zapadlém stánku v neznámé ulici v mexické Tulumě. Tento recept nedokáže napodobit, ale má pro vás alespoň svoji rychlou a chutnou verzi tacos.
Suroviny na 4 porce:
2 ks kuřecích prsou
12 ks kukuřičných placek
70 g másla
hrst koriandru (pokrájeného nahrubo)
Suroviny na mango salsu:
1 ks manga (pokrájeného nahrubo)
hrst koriandru
3 ks jalapeño papriček
2 ks limetky
sůl
koření
Suroviny na pickles:
2 ks červené cibule
10 ks jalapeño papriček
10 ks stonků koriandru
Suroviny na zálivku:
500 g třtinového cukru
500 ml vinného octa
500 ml vody
2 ks bobkového listu
1 malá lžička soli
Příprava:
V hrnci smícháme veškeré suroviny na zálivku, krátce povaříme a necháme 10 minut odstát.Mezitím do uzavíratelné nádoby dáme na kolečka nakrájenou cibuli, papričky a stonky koriandru. Všechno přelejeme zálivkou a necháme vychladnout. Potom uzavřeme a v lednici necháme odležet i několik dní. Není to ovšem nutností. Do mixéru vložíme všechny suroviny na mango salsu. Salsa nemusí být dokonale hladká.Kuřecí prsa osolíme, okořeníme a na pánvi s máslem opékáme na středním plameni zhruba tři minuty z každé strany. Po opečení necháme maso odpočinout a za chvíli nakrájíme na tenké plátky.Potom už se můžeme pustit do skládání tacos. Na placku dáme nejdříve maso, přidáme lžíci salsy a nakládanou zeleninu. Dobrou chuť přeje Coca-Cola.
Recept od Stvory z kuchyně: Avokádovo-vajíčkový salát
Suroviny na 2 porce:
1 ks avokáda
2 ks vajíčka
1 kelímek bílého jogurtu
2 ČL hořčice
2 ČL majonézy
50 g parmezánu
sůl
mletý pepř
Příprava:
Jako první uvaříme vajíčka natvrdo. Avokádo oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Vajíčka oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme bílý jogurt, parmezán, hořčici, majonézu, sůl a pepř. Všechno smícháme ve větší misce a necháme vychladnout. Podáváme s ledově vychlazeným nápojem Coca-Cola. Na zdraví a dobrou chuť!