Čaj. Jeden z nejstarších a nejoblíbenějších nápojů, který je součástí každodenního života milionů lidí po celém světě. A přesto pro většinu z nich zůstává mnohé z jeho kouzla ukryto. Vydejte se spolu s AHMAD TEA za poznáním kouzelného světa podmanivých chutí, vůní, ale především příběhů, které každý doušek vypráví. Stačí hrstka sušených lístků, zalít horkou vodou a vstoupit.
Začíná váš den šálkem kvalitního čaje? Nebo patříte spíše k milovníkům kofeinu a čaj je doplňkovou záležitostí, v zimě na zahřátí, v létě s ledem na osvěžení, nebo když je nálada a příležitost na tradiční čaj o páté? Pak zpozorněte a přijměte pozvání od AHMAD TEA k ochutnávce 3 čajových směsí, které ve vaší kuchyni nesmí chybět. Dozvíte se, jak vypadá správná příprava čaje, jakých chyb se nejčastěji dopouštíme, nebo za jakých okolností by i ten největší milovník kávy měl dát přednost právě čaji.
Čaj je mnohem víc, než jen nápoj
Dát si šálek čaje představuje pro většinu z nás běžnou součástí každodenní rutiny, nad kterou obvykle ani moc nepřemýšlíme. Přitom skutečný svět čajů nabízí mnohem víc! Chuť a vůně každého čaje se významně liší v závislosti na tom, zda pochází z Indie, Srí Lanky, Keni, Číny nebo z dalších čajových velmocí. Čaj v sobě ukrývá příběh místa svého původu, stejně jako příběh sběračů a sběraček, jejichž rukama každý jednotlivý čajový lístek prošel. Pití čaje tak může být stejně barvitým zážitkem, jako ochutnávání národních gastronomických specialit.
Dejte čaji čas
Základní pravidlo zní, čaj správně spařit a nespěchat. V závislosti na druhu čaje je důležité dát mu čas, aby se jeho chuť plně projevila. Většina černých čajů vyžaduje skutečně vroucí vodu, ideálně filtrovanou, a tedy zbavenou všech nečistot a chlóru. Teplota 100 °C platí pro čaj sáčkový i sypaný, zároveň však není vhodná opakovaně převařená. Vytrácí se z ní totiž velké množství kyslíku a nálev je pak matný a chuťově plochý. Sypaný čaj se nejlépe vyluhuje, pokud se zalije v konvičce či šálku předem vyhřátém horkou vodou, přikrytý pokličkou či podšálkem. Důležité je nespěchat, nestačí, když se výluh zabarví. Potřebuje svůj čas a na konci procesu je důležité jej ještě dobře promíchat. Stále máte pocit, že vůně kávy u vás vítězí? Zkuste alespoň k moučníku sáhnout po čaji – to radí odborník nejpovolanější, cukrář Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem Ahmad Tea. Káva totiž přes své výrazné aroma potlačí chuťový zážitek z dezertu, na rozdíl od čaje, který hru chutí nádherně harmonizuje a navzájem propojí.