Známe to všichni. Lezavé ráno, kapky deště dopadající na parapet a ten skličující pocit, že dneska rozhodně není ten den, kdy chceme vstát, jít do práce, klepat se zimou na zastávce autobusu, pobíhat v dešti mezi schůzkami, zvládnout všechny domácí povinnosti a nemít prostor se na chvíli zastavit, natož se pořádně prohřát. Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které v mrazivých dnech prohřeje více než horká sprcha.
Teploty klesly hodně pod deset stupňů a deštníky musíme mít všude s sebou. Nadešel zkrátka čas svetrů a dlouhých kabátů. Změna by však měla být patrná nejen na našich outfitech a šatnících, ale také v kuchyních. Zkusme potěšit zažívací trakt a dopřát si teplá jídla a suroviny, které zahřívají. Těmi jsou například poctivé vývary z hovězího masa, hutné polévky, dušená kořenová zelenina, nejrůznější luštěniny a voňavé koření. Při přípravě jídel zkuste navíc využít lokálních plodin, které jsou pro nás přirozenější než dovezené exotické dobroty.
Nastartujte svůj den i trávení
Zapomeňte na rutinu, kdy do sebe ráno obrátíte sklenku vody na žízeň a rychle spolknete chleba s máslem, šunkou a zeleninou. Vstaňte dříve, dejte si načas a dopřejte si ranní pohodu. Pomalu vypijte hrnek teplé až horké vody, která udělá radost trávení. I naše babičky dobře věděly, že teplá snídaně je skvělý start do nového dne, tak hurá do toho!
Hřejivá snídaně v podzimním stylu
- 100 g mletých ovesných vloček
- 1 jablko
- 1 hruška
- 1 hrnek plnotučného mléka
- menší hrst vlašských ořechů
- špetka skořice
- hvězdička badyánu
- 1 hřebíček
- lžička medu
Vločky uvařte v mléce na hutnou kaši. Mezitím si v druhém kastrůlku uduste nakrájené jablko s hruškou spolu s kořením a troškou vody. Kaši z vloček přendejte do misky a přelijte uvařeným ovocem, odstraňte koření. Vše posypte oříšky a zakápněte medem.
Polévka je grunt!
Horkou polévkou se nikdy nic nezkazí. Vsaďte proto na pořádný vývar, podzimní plody plné vitamínů, chilli i zázvor.
Podzimní krémová polévka s chilli a zázvorem
- 1 l silného hovězího vývaru
- 2 brambory
- 2 mrkve
- 100 g celeru
- 300 g dýně
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžička nasekaného zázvoru
- špetka mletého chilli
- 1 kelímek šlehačky
- sůl, pepř
- slunečnicová semínka
- citronová šťáva
- lžíce oleje
Na troše oleje si krátce orestujte očištěnou a nakrájenou cibuli a mrkev s celerem. Jakmile je zelenina lehce opečená, přidejte nadrobno nakrájený česnek a zázvor. Vše společně opékejte 2 minuty. Poté zalijte vývarem. Do směsi přidejte rozkrájené brambory a dýni a vařte do změknutí. Jakmile je zelenina měkká, rozmixujte ji tyčovým mixérem. Nakonec přilijte šlehačku a společně krátce povařte. Polévku dochuťte chilli, solí, pepřem a kapkou citronové šťávy. Podávejte s dýňovými či slunečnicovými semínky, přidat můžete i čerstvou chilli papričku.
Pořádný oběd, který zasytí
Kombinaci masa, zeleniny a vína se prostě nic nevyrovná. Nechte se prohřát pořádnou porcí této dobroty.
Kotlík s hovězím masem na špeku, víně a bylinkách
- 500 g hovězího zadního
- 100 g špeku
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 50 g celeru
- 1 petržel
- 1 l silného vývaru
- 200 ml červeného vína
- 1 kulička nového koření
- 1 bobkový list
- snítka čerstvého tymiánu
- čerstvá petržel
- lžíce oleje
- lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
Ve větším hrnci si na rozpáleném oleji orestujete cibulku s rozkrájeným špekem. Jakmile bude mít vše zlatavou barvu, přidejte na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel. Společně opečte, vyndejte a nechte stranou. Do stejného hrnce pak hoďte na kousky nakrájené hovězí a zprudka jej opečte. Poté k masu přihoďte opečenou zeleninu se špekem, zaprašte moukou a společně znovu krátce opečte. Směs zalijte vínem a povařte alespoň 3 minuty, aby se odpařil alkohol. Následně přilijte vývar, přidejte koření a tymián. Duste takto připravenou směs alespoň dvě hodiny, dokud nebude maso měkké. Nakonec podávejte s čerstvou petrželkou. Jako příloha se skvěle hodí opečené brambory, pečivo nebo bramborová kaše.
Hýčkejte se u šálku s nádechem léta
Ani během nevlídného počasí nezapomínejte na pitný režim. Vsaďte na lahodný čaj z mražených plodů, který vám dodá potřebné vitamíny, ale zároveň vás svou chutí i vůní přenese do horkého léta, kdy jahody, borůvky i maliny dozrály pod českým sluncem. Není nic lepšího než si užít svou chvilku pod dekou s knihou v ruce a s perfektní příchutí srpnových dnů v hrnečku.
Ovocný čaj „Vzpomínka na léto“
- 2 hrsti mraženého ovoce
(jahody, borůvky, rybíz)
- pár lístků máty a meduňky (také mohou být mražené)
- 1 lžíce sušeného ovocného čaje
- 1 bio citron
- 2 lžíce medu
- 1 litr vody
Do kastrůlku vložte mražené ovoce i lístky a přelijte vodou. Společně vše povařte zhruba 5 minut. Poté přelijte obsah do čajové konvice, přidejte čaj (nejlépe v sítku, abyste jej mohli jednoduše vyndat) a louhujte 5 minut. Dále přidejte pokrájený citron na měsíčky, ideálně i s kůrou. Sáhněte proto raději po bio citronu, který nebyl ošetřen zbytečnou chemií. Vylouhovaný čaj oslaďte medem, jakmile trochu vychladne, abyste nepřišli o jeho cenné látky.
Pochmurný den si zaslouží dezert
Co by to bylo za deštivé odpoledne bez lahodného dezertu, který alespoň malinko potěší a uklidní? Zapomeňte na tabulky čokolády a zkuste o něco zdravější variantu pro vaše mlsání!
Pečené hrušky s domácím „pribináčkem“
- 3 ks větších hrušek
- 1 měkký tvaroh
- 1 šlehačka
- 2 lžíce medu
- špetka vanilky
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- med na dozdobení a doslazení
Hrušky omyjte, rozkrojte na půl a dejte na pečícím papíře péct do vyhřáté trouby zhruba na deset minut. Musí být lehce opečené a měkké.
Mezitím si v misce ušlehejte smetanu do tuha a poté přidejte tvaroh. Pak přimíchejte dvě lžíce medu a vanilku. Vznikne vám lahodná směs, která bude svou chutí velmi připomínat pribináček. Hotovým krémem hojně ozdobte opečené hrušky, posypte oříšky a zakápněte medem. Mňam!
Teplá večeře je zárukou klidného spánku
I když obvykle preferujete lehčí večeře ve formě salátu, zkuste pro tentokrát teplé a hutné pokrmy, které pohladí tělo i duši. Báječně se hodí polévky, kaše i lehká masa s pořádným sosem. Vsadit můžete i na luštěniny, ze kterých se dá přímo kouzlit. Udělejte však pro své spokojené trávení maximum a nechte je co nejdéle namočené, aby byly lehce stravitelné.
Kovbojské fazole
- 1 hrnek uvařených červených fazolí
- 250 g mletého masa (jakékoli)
- 1 menší plechovka kukuřice
- 2 papriky (žlutá a červená)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka drcených rajčat
- 3 lžíce kečupu
- špetka chilli
- špetka oregana
- lžíce oleje
- sůl, pepř, cukr
- bylinky dle chuti
Na trošce oleje si krátce osmahněte pokrájenou cibulku a česnek. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a posypte oreganem. Do osmahnutého masa přihoďte nakrájenou papriku a krátce orestujte. Poté do směsi vylijte drcená rajčata a kečup. Nechte probublávat zhruba 10 minut. Nakonec přidejte předem namočené a uvařené fazole, kukuřici, dochuťte špetkou chilli, solí, pepřem a případně i cukrem. Servírujte hojně posypané bylinkami například s domácím pečivem.
Závěr dne patří jenom nám
Jste už dávno po večeři, honí vás mlsná a zároveň si chcete dopřát něco, co vás prohřeje, zasytí a naladí na bezstarostný spánek? Nechte se inspirovat ajurvédou a oblíbeným zlatým mlékem.
O něco lepší „zlaté mléko“
- sklenka plnotučného mléka
- sklenka mandlového mléka
- 1 skořice
- 1 lžička kurkumy
- kousek zázvoru
- 1 hvězdička badyánu
- 3 hřebíčky
- špetka pepře
- med
Mléka nalijte do kastrůlku. Poté přidejte všechny ingredience a krátce povařte. Nakonec sceďte a do lehce vychladlého nápoje přidejte med.