Každá chalupa má své nezaměnitelné kouzlo a velký podíl na něm má i jídlo, které si tam dopřáváme. Čerstvé lokální potraviny nebo úroda ze zahrady lákají k jednoduchým, a přitom lahodným pokrmům. Kuchyňští pomocníci Lamart jsou díky svému jedinečnému designu a vysoké kvalitě tou pravou volbou pro stylová kamna, venkovní grily i letní kuchyně. Inspirujte se tipy na odolné nádobí, které vydrží roky, i chutnými recepty ze základních surovin, které najdete snad na každé zahradě.
Snídaně v trávě i na zápraží
Dlouhé snídaně jsou chalupářskou povinností. Ve všední den na ně moc čas nemáme a tak si užijte poklidnou ranní siestu s dobrou kávou a oblíbeným moučníkem. Mrkvové bábovky, rolády a dorty jsou rychlé, lehké a potřebujete na ně jen pár surovin včetně mrkve – třeba i uskladněné z minulého roku. S formou na bábovku Lamart BASE se nemusíte bát nezdaru. Má odolný plášť proti vysokým teplotním rozdílům, tzn., že se časem nedeformuje ani neztrácí své vlastnosti. Povrch z kvalitní uhlíkové oceli zaručí nepřilepení těsta ke stěnám i pohodlnou manipulaci díky velice nízké hmotnosti. Tuto formu můžete použít do trouby ale i do mrazáku, například na oblíbené, letní zmrzlinové bábovky.
TIP: Do bábovky můžete místo švestek přidat hrozinky namočené v rumu nebo vlašské ořechy.
Nepodceňujte brambory
Brambory jsou snadné na pěstování i uchovávání a stávají se z nich stálice našich zahrad. Malé, jarní brambůrky ve šlupce s krémovým sýrem a pažitkou známe všichni z dětství a kdo by si myslel, že tento prostý recept není možno povýšit, mýlil by se. Úžasné brambory Louisiane jsou ideální jako svěží studený oběd či příloha ke grilovanému masu. Aby se brambory rovnoměrně upekly, použijte pekáč se skleněnou poklicí Lamart ROCK s vnitřním nepřilnavým marble materiálem, který je odolný proti oděru i připalování. Silnostěnné dno uchová konstantní pečící teplotu, prakticky tvarovaná rukojeť poskytne pevný a bezpečný úchop při manipulaci z a do trouby. Pekáč je vhodný pro plyn, elektriku i sklokeramiku.
Brambory Louisiane
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 60 minut
Brambory malé | 1,5 kg |
Česnek | 4 stroužky |
Sýr s modrou plísní | 350 g |
Majonéza | 200 g |
Jarní cibulka | 4 ks |
Sůl, pepř | dle chuti |
Po upečení brambory vychladíme. Po vychlazené podélně rozpůlíme. Brambory mírně osolíme, opepříme a opatrně zamícháme. Majonézu dáme do misky, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, nahrubo nakrájenou zelenou část jarní cibulky a utřený česnek, spojíme. Tuto hmotu přidáme k bramborám a zlehka zamícháme.
– Klasický česnek můžete v sezóně nahradit medvědím česnekem.
– Sýr s modrou plísní můžete nahradit za sýr se zelenou plísní.
– Brambory dejte péct do vyhřáté trouby
Omáčky ke sladkému i masu
Rozvary, čatní a marmelády jsou rychlým způsobem jak zužitkovat sezónní suroviny a při správné konzervaci si jej můžete vychutnávat celý rok. V létě není nic jednoduššího, než dát právě utržené ovoce do hrnce, povařit a úžasná rychlá marmeláda je hotová. Milovníci palačinek, vdolečků a lívanců si jistě zamilují i tradiční jihočeský žahour z borůvek, který se podává s osvěžující zakysanou smetanou. Základem všech rozvarů je pomalé vaření, na které se hodí kastrol se skleněnou poklicí z řady Lamart EMAIL. Je vyroben z kvalitního smaltu a jeho vnitřní povrch je odolný proti poškrábání a připalování. Díky silnému dnu umožňuje pomalé vaření s rozložením tepla, u vaření omáček či mas s minimálním použitím tuku. Kastroly v elegantní červené barvě z řady EMAIL jsou dostupné v průměrech od 16 – 24 cm a jsou vhodné i do trouby.
Lívance
Lívance s borůvkovým žahourem
Obtížnost: nízká | Porce: 4 | Čas: 60 minut
mléko | 500 g |
vejce | 3 ks |
Hladká mouka | 500 g |
Droždí | 20 g |
Citrónová kůra | z jednoho citrónu |
Sůl | špetka |
Cukr | 50 g |
Borůvky mražené | 300 g |
Olej | 100 g |
Tvaroh tučný | 250 g |
Zakysaná smetana | 150 g |
Prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Nechte ještě alespoň 20 minut kynout.
Mražené borůvky necháme klidně přes noc vysypané v cedníku, aby roztály a odkapala z nich šťáva.
Šťávu dáme do rendlíku, přisypeme cukr a svaříme do sirupu.
Když je šťáva svařená, lehce vmícháme borůvky a společně chvilku provaříme, aby se borůvky a šťáva spojili.
Tvaroh smícháme se zakysanou smetanou, přidáme cukr a podle chuti vmícháme borůvky se šťávou.
Lívanečky smažíme na oleji na rozpálené pánvi po obou stranách do zlatova
TIP: Vyzkoušejte podobné rozvary i k masu – například brusinkové, šípkové či ostružinové.