
Zdaleka už nejen v Mexiku, odkud chilli papričky pocházejí, ale po celém světě se připravují stovky různých pokrmů, jejichž chuť korunují svojí pikantností. Ať už čerstvé, nebo nakládané, sušené či rozemleté, jejich typická ostrá chuť dokáže zvýraznit nejrozmanitější jídla od masa a zeleniny až po čokoládu. V jejich případě ale rozhodně nevěřte rčení, že dobrého nepálí! Ve Vychytávkách Ládi Hrušky na Primě jsme se na chilli papričky podívali z pohledu jejich léčivých schopností.
Pálivé chilli papričky jsou totiž nejen velmi oblíbeným kořením, ale také působí příznivě na lidské zdraví. Jejich konzumace podporuje krevní cirkulaci, pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi, detoxikuje střeva, potlačuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus, a jsou proto považovány za účinný prostředek při hubnutí.
Jejich pálivost způsobuje látka zvaná kapsaicin, která vyvolává podráždění povrchu patra a úst, a tím i pocit pálení. Různé druhy chilli papriček obsahují různé množství kapsaicinu, přičemž pálivost se určuje podle tzv. Scovilleovy stupnice, která se pohybuje od 0 do 15 milionů SHU (Scoville Heat Units) – čím větší číslo, tím vyšší intenzita pálení.
Chilli papričky lze pěstovat i v domácích podmínkách, stačí k tomu obyčejný zahradnický substrát a láskyplná péče – potřebují především teplo, světlo a pravidelnou zálivku. Nemají rády průvan, chlad a přemokření, jejich kořeny nesmí stát ve vodě.
Čerstvé papričky jsou pálivější než sušené či mleté, a čím déle se chilli v pokrmu vaří, tím je pálivější. Pokud budete mít pocit, že jste to trochu přehnali a budete chtít uhasit oheň v puse způsobený chilli papričkami, rozhodně nepijte vodu. Tím to jen zhoršíte. Kapsaicin je rozpustný v tucích, a tak pomůže jogurt či mléko.
Sušené chilli papričky si můžete doma jednoduše vyrobit sami, když si zavěsíte čerstvé lusky na nit, necháte uschnout a pak je rozdrtíte ve hmoždíři či mixéru. Připravit si můžete z čerstvých chilli papriček také lahodně pikantní pastu.
Co budeme potřebovat na chilli pastu:
- čerstvé papričky
- olivový olej
- sůl
Postup:
Papričky omyjeme, zbavíme zelených stonků a vložíme je do kuchyňského mixéru.
Přidáme přiměřené množství soli a olivového oleje a rozmixujeme.
Hotovou chilli pastu přendáme do čisté, uzavíratelné sklenice a skladujeme ji v lednici.
Přidáváme do různých jídel – do polévek, omáček, masových i zeleninových pokrmů.