Aby byla polévka grunt, měla by také zasytit. Základ z vývaru, je jedno, zda hovězího, drůbežího či zeleninového, si skvěle rozumí se zeleninou. Někdy je to ale pro strávníky málo, a tak na scénu vstupují zavářky. Tou nejoblíbenější bývají knedlíčky a nočky. A možná vás překvapí, že perfektně ladí také s krémovými typy polévek.
Zavářky do polévek jsou kategorie, která se na první pohled nezdá nikterak pestrá a zajímavá, ale právě zavářka dokáže proměnit polévku naprosto nevšedním způsobem a udělat z ní velmi přitažlivý pokrm. Do některých patří nevšední suroviny jako ořechy či mandle, do jiných parmezán nebo třeba bylinky či candát.
A čeho se při jejich přípravě držet? Aby se knedlíčky nerozvařily, nesmí být těsto příliš řídké. Do polévky se vkládají až hotové. „Pokud byste tento typ zavářek do polévky dali rovnou uvařit, pokazila by se tím senzorika pokrmu. Polévka by mohla být zakalená a knedlíčky rozvařené. Mnohem lepšího výsledku docílíte, pokud je uvaříte zvlášť a vložíte vždy až do každé servírované porce,“ upozorňuje Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.
A jak podtrhnout chuť knedlíčků a nočků? Vodu na jejich vaření nikdy nezapomeňte osolit. „Pokud toužíte ještě po intenzivnějším chuťovém zážitku, vařit můžete také místo osolené vody ve vývaru,“ prozrazuje šéfkuchař.
Recept: Staročeský mandlový knedlíček
Suroviny:
150 g uvařených malých krupek
100 g mletých mandlí
50 g mletých vlašských ořechů
100 ml mléka
4 rohlíky
1 vejce
1 lžíce másla
hrst petrželky
špetka mletého muškátového oříšku
špetka mletého badyánu
sůl
pepř
Postup:
- Pečivo nakrájejte na drobné kostičky a zalijte mlékem.
- Přidejte mleté mandle a vlašské ořechy, máslo, krupky, vejce, petrželku, koření i sůl a pepř. Promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Pokud by bylo stále lepivé a řídké, zahustěte trochou hrubé mouky.
- Z těsta poté vytvořte kulaté knedlíčky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte 10 minut.
- Servírujte zvlášť do každé porce polévky.
Tip šéfkuchaře Knedlíky Láznička:
„Podzim je časem, kdy mají rybáři žně. Na mnoha rybnících a vodních nádržích je sezóna dravců v plném proudu. Maso dravých ryb je pevné a právem se řadí mezi delikatesy. Hodí se nejen na grilování či pečení, ale také na přípravu rybí polévky. Ta je z čerstvého úlovku nejchutnější. Právě do ní se staročeský mandlový knedlíček skvěle hodí. Pokud ale neholdujete sladkovodním rybám, můžete připravit rybí polévku na středomořský způsob, zkombinovat bělomasé mořské ryby se slávkami, krevetami, srdcovkami a kalamáry,“ radí Petr Kosiner.
Recept: Bramborové bylinkové nočky do krémových polévek
Suroviny:
500 g brambor
50 g másla
150 ml vody
100 g polohrubé mouky
1 vejce
1 žloutek
směs bylinek podle chuti (hodí se bazalka, oregano, petrželka, šalvěj apod.)
sůl
vývar na uvaření knedlíčků
Postup:
- Uvařené, řádně scezené brambory nechte zcela vychladnout. Studené je nastrouhejte najemno.
- V menším hrnci přiveďte k varu 150 ml vody. Přihoďte máslo a nechte ve vodě rozpustit.
- Do nádoby opatrně vsypejte polohrubou mouku a důkladně rozmíchejte.
- Poté přidejte nastrouhané brambory, vajíčko a žloutek a pečlivě do směsi vmíchejte.
- Osolte a stále míchejte, dokud se neodpaří voda. Výsledkem by mělo být hladké těsto.
- Ostavte z plotny, přidejte nasekané bylinky a nechte úplně vychladnout.
- Lžičkou odkrajujte nepravidelné nočky a vložte do jen mírně probublávajícího osoleného vývaru. Nechte vařit asi 10 minut a poté přidejte přímo do polévky.
Tip šéfkuchaře Knedlíky Láznička:
„Bramborové bylinkové nočky se hodí ke krémovým polévkám. Zkuste si s nimi připravit krémovou špenátovou, dýňovou nebo třeba tuřínovou polévku. K dýňovému krému bude skvěle pasovat šalvěj, která je výrazná a vyváží v nočcích nasládlost dýně, ať už využijete plody odrůdy hokaido nebo dýně máslové. Špenátový krém skvěle podtrhne bazalka, která do pokrmu vnese svěží aroma. A jedinečnou chuť tuřínového krému doladí saturejka nebo hladkolistá petržel,“ doporučuje Petr Kosiner.
Více receptů, rad a tipů, jak z knedlíčků do polévky připravit nevšední delikatesu, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce, kde je těmto dobrotám věnovaná rozsáhlá kapitola.