Správná příprava kávy může být pro mnohé z nás pořádná alchymie. Je třeba dohlídnout jak na správný výběr kávy, uskladnění, ale i údržbu zařízení, které používáte při přípravě kávy. Nic z toho by se nemělo podcenit, jen pak bude váš šálek dokonalý a skutečně si na něm pochutnáte. Kávová expertka Costa Coffee,Tereza Hrabálková, která se věnuje přípravě kávy přes 20 let, upozorňuje na pět nejčastějších chyb a radí, jak se jim vyhnout a zároveň přináší tipy na kávové drinky pro podzim a zimu.
Nesprávná volba při výběru zrnek
Výběr kvalitních ingrediencí je stejně důležitý jak pro vaření, tak i pro přípravu kávy. I zde platí, že pokud si chcete na kávě pochutnat, měla by být čerstvá a kvalitní. V případě, že kupujete kávu balenou, je jedinou možností odhadu čerstvosti kávy datum její spotřeby a datum pražení. Jestliže můžete při koupi balení otevřít či kupujete kávu váženou, je situace o poznání jednodušší. Čerstvá káva se vyznačuje velice silnou vůní. Naopak kávová zrna pražená před dlouhou dobou vydávají minimální vůni a na povrchu jsou mírně mastná. Pokud stojíte o kvalitní zrna nebojte se zeptat odborníka. Další faktor při výběru, je skutečnost, na jakou kávu zrnka chcete použít. Většina směsí se hodí na espresso ale ne vždy na filtrovanou kávu či chemex.
Špatné skladování kávy
Kávu je nezbytné dobře skladovat, pokud chcete, aby si uchovala svojí vůni, chuť a aroma je třeba jí v obalu dobře uzavřít, aby byla bez přístupu vzduchu. Kávu bychom pak měli skladovat ideálně při pokojové teplotě. Vhodnou nádobou pro skladování kávy jsou proto vakuové dózy na kávu. Káva má tendence absorbovat pachy, a to velmi rychle. Proto originální balení kávy obsahuje vzduchový ventil, který má za funkci vytlačovat přebytečný vzduch ven (jelikož zrno stále pracuje), ale nepouští jej dovnitř.
Špatný poměr kávy a vody – filtrovaná káva
Ideální teplota pro přípravu filtrované kávy se pohybuje v rozmezí 92-96 stupňů Celsia. Ideální poměr kávy je cca 16 gramů na 250 ml vody a extrakce po dobu 3 minut. Po delší extrakci káva ztrácí vůni, chuť i charakter.
Nepravidelná údržba technologie
Je v zásadě jedno jakým způsobem kávu připravujete – kávovar, french press, nebo překapávaná káva, vždy bychom měli dbát na čištění domácí technologie. U každého z těchto typů je třeba dohlédnout na výměnu či aplikaci vodního filtru, je také nezbytné odstranit zbytky kávy nebo jiné usazeniny.
Odvápnění technologie
Součástí pravidelné údržby vašeho zařízení pro přípravu kávy by mělo být i jeho odvápnění. V případě, že máte v domácnosti tvrdší vodu, vodní kámen se postupně usazuje v tryskách, nádobě na vodu i v dalším vnitřním ústrojí kávovaru, zhoršuje jeho funkčnost a v horším případě jej může i nenávratně poškodit, nehledě na to, že velmi negativně ovlivňuje i chuť kávy samotné. Pokud máte tvrdou vodu, měl byste odvápnit váš přístroj cca 1x do měsíce.
Tipy pro milovníky kávy, kterými si mohou ozvláštnit podzimní či zimní den:
Cappuccino se sirupem
Potřebujete:
- Šálek na cappuccino
- Espresso Costa Coffee (kapsle, či Espresso o celkovém objemu 30 ml)
- Sirup – doporučujeme Monin
- Teplé zpěněné mléko
Postup přípravy:
Do šálku na cappuccino (max 240 ml) vlijte 10 ml sirupu. Připravte 30 ml espressa a zalijte teplým zpěněným mlékem. Pokud nevlastníte kávovar s tryskou či zásobníkem použijte domácí pěnič mléka
Potřebujete:
- Vyšší šálek na coffee latte
- Espresso Costa Coffee (kapsle nebo Espresso o objemu 30 ml)
- Sirup – doporučujeme Toffee nut Monin
- Teplé zpěněné mléko
Postup přípravy:
Do sklenice nalijte 20 ml sirupu Toffee nut Monin. Vlijte mléčnou pěnu.
Jako poslední nalijte espresso. Podávejte se dvěma kousky pralinek Toffifee
Nápoj doporučujeme promíchat, aby se chutě spojily