
Italské, španělské, portugalské, srbské, nebo sázíte na klasiku z českých jídelen? Rizoto je pokrmem mnoha tváří a každý si ho rád dělá po svém. Tipů na jeho nové varianty ale není dle našeho názoru nikdy dost! Vyzkoušejte proto tuto jarní verzi osvědčené italské klasiky s rýží Arborio a vývarem, doplněnou o celer, cherry rajčata a rukolu, spolu s vegetariánským řízkem Garden Gourmet, která vám zaručeně osvěží váš jarní jídelníček.
Pokrm mnoha tváří, každý ho dělá trochu jinak a z jiných surovin. Rizoto je ale populární právě proto, že si ho každý připravuje po svém. Tento rýžový pokrm má kořeny v mnoha světových zemích jako v Itálii, ve Španělsku v podobě ikonické paelly, v Portugalsku nebo v oblasti Balkánského poloostrova. Každé rizoto se navíc připravuje z konkrétního druhu rýže. Například to italské si zakládá na druhu jménem Arborio z italské oblasti Piemont, přičemž tento druh rýže nese jméno města z provincie Vercelli. Na severu Itálie má tento druh krátkozrnné rýže ideální podmínky v podobě vlhkého a chladného klimatu a pěstuje se zde zhruba od 14.-15. století. Rýže Arborio je skvělá právě v tom, že vám s pomocí kvalitního vývaru dokáže vytvořit delikátní krémovou strukturu, která tvoří skvělý základ pro další ingredience. Vyzkoušet si to můžete například i v této jarní variantě s celerem, rajčaty, rukolou a s novinkou v podobě Špenátovo-sýrového vegetariánského řízku Garden Gourmet. Jedná se o snadné a chutné jídlo, kterým si v tomto jarním období odlehčíte svůj sezónní jídelníček! Tak nakupte kvalitní rýži, zeleninu a další potřebné ingredience a s chutí do přípravy!
Ingredience:
- 2 balení vegetariánského Špenátovo-sýrového řízku Garden Gourmet
- 400 g celeru
- 100 g rukolového salátu
- 1 velká cibule
- 20 cherry rajčat
- 300 g rýže Arborio
- 2 lžíce čerstvých italských bylinek, nasekaných
- 2 stroužky česneku
- 90 g parmezánu, strouhaného
- 150 ml suchého bílého vína
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup:
- Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a na středním ohni opékáme cibuli, česnek a rýži, dokud cibule lehce nezhnědne. Do směsi přilijeme bílé víno.
- Mezitím omyjeme celer a nakrájíme jej na malé kousky. Přidáme ho k rýži spolu s čerstvými bylinkami a počkáme, až rýže zcela absorbuje vlhkost. Pořád vaříme na středním ohni. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a po troškách přiléváme vývar. Vždy před přidáním vývaru počkáme, dokud se předchozí vývar nevstřebá.
- Mezitím si připravíme Garden Gourmet Špenátovo-sýrový řízek podle návodu na obalu. Rýže by měla být měkká, akorát na skus, tzv. al dente. Ochutnejte a případně dokořeňte. Do rizota vmícháme polovinu parmezánu.
- Rizoto podáváme se Špenátovo-sýrovým řízkem a ozdobíme zbylým parmezánem a čerstvě mletým pepřem.