Smažený kapr s bramborovým salátem je vánoční tradicí mnoha českých domácností. V posledních letech se staly hitem kapří hranolky, které zaujaly i zahraniční turisty. Přímořské státy přitom hýří nabídkou populárních jídel z ryb. Znáte je všechny?
Rybí pokrmy u nás mají tradici zejména díky chovu v rybnících, ale oproti přímořským státům jsme pořád jenom amatéři. Kapří hranolky se na našem jídelním lístku poprvé objevily v třeboňské restauraci, kde si na tento pokrm nechali vystavit ochrannou známku. Tento pokrm najdete také v zahraniční, například ve Španělsku je můžete běžně ochutnat na místních trzích. Hranolky z kapra jsou ale českou senzací, která láká i zahraniční turisty.
Specialitou Britů je pochopitelně fish and chips, kdy jí smažené filety z tresky v těstíčku a podávají je s hranolkami. Podobně je sice děláme i u nás, ale Britové je navíc zakapávají octem, což každému nemusí být po chuti.
Než se ale dozvíme, jak konzumují smaženou rybu v dalších zemích, připravil si pro vás Honza Albrecht, vítěz Masterchef 2023 a ambasador značky Beko, recept na nejlepší kapří hranolky se zelným salátem. Teď už jen zbývá je připravit, svolat hosty, a pozorovat, jak hranolky postupně mizí z talíře.