Koblihy byly dříve nedomyslitelně spojené s masopustem, ale dnes si je můžeme dopřát po celý rok. Jsou velmi oblíbeným zákuskem a každé dítě je zná vlastně už od malička. Jsou lehké a nadýchané, a přitom krásně zasytí, a plnění jim můžeme dodat podle vlastní fantazie takové, jaké máme rádi. My jsme se rozhodli vyzkoušet kávový krém a tato kombinace nám moc zachutnala. Vřele doporučujeme!
- Doba přípravy: 30 min + kynutí cca 1 hodinu
- Obtížnost: lehká
- Počet porcí: 20 koblih
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- 50 g cukru
- 3 žloutky
- 1 celé droždí
- velký panák rumu
Postup
- Z droždí, lžičky cukru, cca poloviny mléka a lžíce mouky nechte na teplém místě vzejít kvásek. Po cca 10 minutách by už měl tvořit hustou pěnu a zvětšit svůj objem.
- Během doby, kdy kyne kvásek, si připravte kuchyňského robota SAGE The Bakery Boss BEM825 a upevněte hnětací hák.
- Do nádoby robotu dejte zbylou mouku, druhou polovinu mléka, máslo, zbytek cukru, žloutky, rum a přilijte hotový kvásek.
- Nechte vypracovat hladké těsto. Stačí 1. stupeň na ovladači robotu po označení pause – folding/kneading. Tuto část neuspěchejte, aby byly koblihy jako peříčko, nechte robota pracovat opravdu celých 10 minut. Těsto bude vypadat, že je zpracované už dříve, ale chce pořádně provzdušnit.
- Těsto dejte kynout. Vykynuté těsto přendejte na vál a válečkem vyválejte na šířku cca 2 cm.
- Vykrajovátkem na koblihy nebo skleničkou vykrojte budoucí kobližky. Ty nechte ještě chvilku odpočinout. Mezitím si připravte to, čím budete koblihy plnit. Fantazii se meze nekladou. Můžete použít různé druhy marmelád, nutellu, povidla, krémy – například kávový krém, nebo nechat koblihy i bez náplně, jen pocukrované. I tak jsou naprosto báječné a lehké jako peříčko.
- Do kastrolu dejte rozehřát dostatečné množství oleje, alespoň 2 cm vysokou vrstvu – je potřeba, aby se koblihy při smažení nedotýkaly dna. Vložte koblížky a smažte. Pozor, jde to velice rychle.
- Hotové koblihy nechte lehce vychladnout, plňte pomocí cukrářského sáčku oblíbenou náplní a posypte moučkovým cukrem. Podávejte.
- Dobrou chuť.
Kávový krém
Ingredience
- 30 g espressa
- 1 smetana na šlehání (200 ml)
- 250 g mascarpone
- 85 g moučkového cukru
- 2,5 g práškové želatiny
Postup
Do vychladlé kávy dejte nabobtnat želatinu. Balonovou metlou v robotu vyšlehejte ze šlehačky hustý sníh. Sníh začne tvořit tzv. špičku. Smíchejte s mascarpone. Želatinu rozpusťte v na plotýnce nebo v mikrovlnce a smíchejte s malou částí krému. Po rozmíchání želatiny smíchejte se zbytkem krému. Pokud byste dali želatinu rovnou do krému, tak vám vytvoří hrudky. Poté už je krém připravený na plnění koblížků.
TIP SAGE:
Nezbytný pomocník při přípravě těsta
S přípravou těsta na koblížky nám pomohl kuchyňský robot The Bakery Boss BEM825. Tento všestranný odborník na míchání, hnětení a šlehání si poradí s jakoukoliv konzistencí těsta. Nabízí 12 stupňů rychlosti, které se zobrazují na rychlostním ukazateli. Elektronická regulace a vysoký výkon motoru zajišťují konstantní otáčky bez ohledu na množství zpracovávaných potravin. Díky tzv. planetárnímu zpracování, při kterém hlava robota rotuje v opačném směru než nástavec, poskytuje jistotu důkladného a rovnoměrného zpracování potravin bez hrudek. Provedení a použité materiály jsou vysoce kvalitní a stejné jako u profesionálních výrobků používaných v komerčních provozech. Součástí výbavy jsou dostatečně velké nádoby na suroviny – 3,8 l nerezová a 4,7 l skleněná. Ovládání je jednoduché a intuitivní a zobrazuje se na podsvíceném LCD displeji s časovačem.
Pro dokonalou kávu
Pro přípravu espressa na krém jsme využili kávovar SAGE The Barista Express Impress. Má integrovaný tamper, který na namletou kávu v páce vytvoří ideální a rovnoměrný tlak. Výsledkem je tak méně nepořádku a chuťově i vizuálně dokonalý šálek.