Klasiku v podobě vepřového řízku s bramborem můžete toto léto zkusit i jinak, a to jako neotřelou alternativu: květákový řízek s batáty a zeleninou. Veganská varianta klasického řízku je lehká, svěží a pro teplé letní dny jako dělaná, navíc je i zdrojem vlákniny a bílkovin. Nasládlá chuť opékaných batát s křupavým řízkem nabízí skvělé propojení. Toto jídlo potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale díky tomu, že je recept hotový za 35 minut, budete mít více času pro sebe či svou rodinu.
Ingredience:
– 1 balení Garden Gourmet Květákový řízek
– 300 g sladkých brambor
– 150 g zelených fazolek
– 150 g brokolice
– 50 g zelených sójových fazolí (edamame), nebo zeleného hrášku
– 100 g špiček zeleného chřestu
– 1 lžička sušeného oregana
– 2 lžičky olivového oleje
– Sůl
– Pepř
Postup:
- Připravte zeleninu
Příprava: 10 min
Troubu si předehřejte na 200 ℃. Následně si do hrnce dejte vodu, do které přidejte špetku soli, poté ji přiveďte k varu. Mezitím si umyjte a očistěte připravenou zeleninu – brokolici rovnoměrně nakrájejte na růžičky, očistěte si zelené fazolky, z chřestových natí odkrojte konce (cca 1 cm) a na závěr si připravte edamame, případně zelený hrášek.
- Uvařte a okořeňte zeleninu
Doba vaření: 8 min
V hrnci si postupně uvařte každou zeleninu zvlášť. Až ji budete mít uvařenou, vložte ji do dostatečně velké misky a následně ji dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
- Opečte batáty
Doba vaření: 20 min
Batáty si nejprve oloupejte a najemno nakrájejte. Nakrájené batáty vložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte je olejem a dochuťte solí, pepřem a oreganem. Vložte plech s batáty do předehřáté trouby a pečte přibližně 20 minut, nebo dokud batáty nebudou opečené dozlatova a nebudou propečené skrz na skrz.
- Připravte Květákový řízek
Doba vaření: 5 min
Na pánvi s troškou oleje si připravte Květákový řízek. Postupujte dle informací na obalu tak, aby byl dozlatova opečený a křupavý.
- Můžete servírovat
Doba servírování: 2 min
Květákové řízky podávejte s opečenými batáty a s uvařenou zeleninovou směsí.