Konkurence v mlékárenském průmyslu je velká. Je zde mnoho tradičních velkých výrobců i těch menších podobně jako Mlékárna Valašské Meziříčí, ale ne nevýznamných, kteří dokáží těm velkým konkurovat cenou i kvalitou. Za dobu třiceti let, kdy valašská mlékárna na trhu působí, se stala lídrem ve výrobě tekutých kysaných výrobků u nás. Významné postavení drží také ve výrobě jogurtů. A to především proto, že zachovává tradiční receptury svých výrobků a drží tu nejvyšší kvalitu. Mlékárna Valašské Meziříčí sází na kvalitní a osvědčené dodavatele, kdy s velkou většinou spolupracuje již dlouhá léta, po která našli společnou řeč. A protože si přeje Mlékárna Valašské Meziříčí být svým zákazníkům stále na blízku, přináší letní inspiraci chutných lehkých jídel, kde všude lze využít právě sortiment mléčných kvalitních výrobků z portfolia mlékárny.
„Pro letošní letní inspiraci Vám chceme nabídnout jak tradiční recept, tak recepty s letními i exotickými ingrediencemi,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Recepty jsou jednoduché, svěží a potěší nejen Vás, ale i Vaše blízké. Obzvláště pak v těchto letních teplých měsících oceníte rychlou přípravu, abyste tak nemuseli trávit hodiny jen u plotny a mohli byste být spíše s rodinou nebo si pokrm mohli společně vychutnávat někde na letní terase,“ dodává Zuzana Pavelková.
LETNÍ INSPIRACE
CHIA PUDING
příprava: snadná, porce: 2
Ingredience:
1 Kefírové mléko citrón a bezový květ
40 g chia semínek
čerstvý nebo konzervovaný ananas
Postup:
Do uzavíratelné nádoby nasypeme chia semínka, která zalijeme kefírovým mlékem. Nádobu uzavřeme, dáme ji do lednice a necháme chia semínka nasát svěží kefír ideálně přes noc. Chia semínka tak nabobtnají, zvětší svůj objem a vytvoří puding. Hotový puding přendáme do sklenice a ozdobíme jej čerstvým nebo konzervovaným ananasem dle chuti a dostupnosti.
MERUŇKOVÝ KOLÁČ
příprava: snadná, doba přípravy: 60 minut, porce: 12
Ingredience:
500 g čerstvých meruněk
2 kelímky Kysané smetany z Valašska
2 kelímky polohrubé mouky
1 kelímek krupicového cukru
kypřící prášek
2 vejce
3 lžíce mléka
na drobenku navíc máslo, krupicový cukr a hrubou mouku
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme Kysanou smetanu, mléko a vejce. Prošleháme ruční metlou dohladka. Směs nalijeme do vymazané a vysypané pečící formy, poklademe meruňkami a posypeme drobenkou. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi na 30 minut.
SMOTHIE S CEREÁLIEMI
příprava: snadná, doba přípravy: 15 minut, porce: 2
Ingredience:
1 Acidofilní mléko s cereáliemi
2 banány
mango
marakuja
lžíce javorového sirupu
Postup:
Všechny ingredience kromě marakui rozmixujeme v mixéru nebo smoothie přístroji. Přelijeme do sklenic a do každé zamícháme polovinu dužiny z marakui. Ozdobíme lístkem máty a podáváme.
MASO V BÍLÉM JOGURTU
příprava: snadná, doba přípravy: 3 hodiny, porce: 4
Ingredience:
1 kg kuřecích stehen bez kosti
2-3 lžíce Bílého jogurt z Valašska
šťáva z půlky limety
sůl, pepř
lžíce oleje
koriandr na posypání
Všechny ingredience smícháme společně s masem a necháme odležet 2-3 hodiny v lednici. Vložíme v pekáčku do rozpálené trouby na 180 °C a pečeme přibližně hodinu bez zakrytí. Jakmile maso začne zlátnout, můžeme vytáhnout, posypat čerstvým, nasekaným koriandrem a podávat. Mezitím si připravíme dip ze zbytku jogurtu, šťávy z druhé poloviny limety a čerstvého koriandru.
MRAŽENÝ JOGURT S LETNÍM OVOCEM
příprava: snadná, doba přípravy: 2 hodiny, porce: 2
Ingredience:
2 kelímky Smetanového bílého jogurtu z Valašska
3 kelímky melounu
3 kelímky jahod
lžíce javorového sirupu
granola na posypání
Postup:
Ovoce nakrájíme na kostičky a dáme do mrazáku. Zmrzlé ovoce nasypeme do mixéru, přidáme jogurt a javorový sirup a rozmixujeme dohladka. Jogurt by měl být připraven k podávání.
Pokud je příliš řídký, necháme ještě chvíli ztuhnout v mrazáku.
Posypeme granolou, dozdobíme čerstvým ovocem a je hotovo.
Mlékárna Valašské Meziříčí Vám přeje pohodové a krásné léto!