![Letos vařte podle sezóny. Jak na to poradí Jamie Oliver na TV Paprika 1 Roční doby Jamieho Olivera](https://i0.wp.com/life4you.cz/wp-content/uploads/2025/02/Rocni-doby-Jamieho-Olivera.jpg?fit=1024%2C680&ssl=1)
Nová kulinární show Roční doby Jamieho Olivera startuje už toto pondělí. Seriál je oslavou udržitelného využití sezónních surovin a nabídne vám praktické tipy pro každodenní vaření. Vysílá TV Paprika od 10. února každé pondělí v 19 hodin.
Populární kuchař Jamie Oliver se vrací na televizní obrazovky se svou nejnovější show. Zve diváky na cestu naplněnou chutěmi, jen místo bedekru má kuchyňský kalendář. Přichází s různorodými recepty, které potěší milovníky masa, zeleniny i ty, kdo si potrpí na sladké chutě. Jedno mají ale všechny chody společné: vždycky využívají ty nejlepší suroviny z daného ročního období.
Na jaře se tak můžeme těšit na kyselou rebarboru, první saláty, bylinky a samozřejmě chřest. Přestože dominují lokální evropské suroviny, přináší Jamie i exotické recepty – třeba kari s jarní cibulkou, která vám možná už pomalu raší na záhonu.
V létě nás pak čeká oslava sladkých červených plodů v podobě kuřete s rajčaty z jednoho pekáče nebo variace na jahodové dezerty. Možná vás sledování těchto dílů inspiruje, abyste včas stihli ty nejdůležitější suroviny zasadit na svých zahradách.
Podzim přinese vedle osvědčených dýní i tipy na využití celeru jako přílohy k masu nebo neotřelé houbové pochoutky. Celou sérii pak završí originální vánoční chody, kterými ohromíte i tu nejnáročnější návštěvu.
Jarní recept: Cannelloni se špenátem a ricottou
Sytá a výživná večeře, která přitom není obtížná a mohou vám s jejím vařením pomáhat i děti.
Suroviny:
- 400 g špennátu
- 800 g konzervovaných rajčat
- 250 g ricotty
- 150 g (asi 14 ks) cannelloni
- 2 x 125 g mozzarelly
- parmezán
- 1 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ citronu
- 1 bobkový list
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 15 g čerstvé bazalky
- panenský olivový olej
Předehřejte troubu na 180 °C. Špenát a kapku olivového oleje dejte do velké pánve na mírný stupeň. Přidejte muškátový oříšek, ochuťte mořskou solí a černým pepřem, přikryjte a za občasného zamíchání nechte vypotit. Přendejte špenát do mísy a nechte trochu vychladnout.
Nakrájejte cibuli na kostičky a rozmačkejte česnek. Na stejné pánvi rozehřejte kapku olivového oleje a cibuli jemně osmahněte do měkka. Přidejte rajčata, česnek a bobkový list. Natrhejte několik lístků bazalky a nastrouhejte kůru z poloviny citronu, pak nechte 20 minut mírně vařit, dokud omáčka nezhoustne. Dochuťte solí a pepřem.
Vymačkejte vlhkost ze špenátu do mísy. Špenát položte na prkénko, abyste ho mohli nakrájet a poté vraťte do tekutiny v míse.
Rozšlehejte vejce a nastrouhejte 2 lžičky parmazánu. Do špenátu vmíchejte ricottu, vejce a parmazán. Dochuťte.
Do džbánu posaďte zdobicí sáček, přehněte jeho okraje přes okraj a lžící vlijte špenátovou směs. Naplňte trubičky cannelloni a položte je do zapékací mísy o rozměrech 20 x 25 cm.
Cannelloni potřete rajčatovou omáčkou. Natrhejte zbývající lístky bazalky a většinu z nich rozprostřete na rajčatovou omáčku. Nakrájejte mozzarellu na plátky a položte je na povrch, pokapejte extra panenským olivovým olejem a dochuťte.
Vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut nebo dokud vrchní část nezezlátne a těstoviny nezměknou (pokud vrchní část příliš rychle zhnědne, přikryjte pokrm fólií). Před podáváním vyjměte z trouby a nechte několik minut odstát, posypt zbylými lístky bazalky.
Premiérové díly kulinářské show Roční doby Jamieho Olivera vysílá TV Paprika každé pondělí od 19 hodin.