Katalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzánějších španělských omáček. Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce!
Suroviny:
Na pečený květák:
- 1 celý květák
- 2 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1/3 šálku olivového oleje (doporučujeme Cosecha, Melgarejo)
- 1/4 šálku soli
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce nesoleného másla (nebo olivového oleje)
- 1 lžíce drcených chilli vloček
- 1 lžíce cukru
- 1 bobkový list
- 8 šálků vody
Na omáčku romesco:
- 2 velké červené papriky – pečené až vzniknou černé „puchýře”
- 1 stroužek česneku
- 1/2 šálku lískových ořechů, opražených
- 1 malé zralé rajče
- 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
- 2 lžíce sherry octa (doporučujeme PX Chef Special, Toro Albalá)
- 1 lžička uzené papriky
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 250°C.
Následně ve velkém hrnci přiveďte všechny ingredience na „nálev“ k varu. Přidejte květák, snižte teplotu a vařte, dokud se nůž snadno nezasune do středu, obvykle to trvá 15–20 minut. Pokud květák není zcela ponořený, měli byste jej otočit zhruba v polovině vaření.
Květák přesuneme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut, dokud nezhnědne celý.
Vše na omáčku romesco dejte do mixéru a rozmixujte. Servírovat ji můžete horkou, při pokojové teplotě, nebo i vychlazenou.
Na rozprostřenou omáčku položte opečený květák a servírujte s prémiovým panenským olivovým olejem a pečivem.
Foto: eDelikatesy.cz