První sušenky neboli cookies byly vynalezeny již v 7. století našeho letopočtu a pocházely z malých koláčků, které původně nebyly určeny ke konzumaci, ale pouze k testování teploty trouby. V současnosti jsou sušenky jednou z nejoblíbenějších laskomin, milují je především děti. Kupované cookies však často obsahují bílý cukr a ne zrovna malou dávku. A jelikož děti konzumují už tak mnohem více bílého cukru, než je jejich tělo schopné spotřebovat a zpracovat, upečte jim doma zdravou alternativu z kvalitních surovin.
Ingredience
- ½ šálku rostlinného másla
- ½ šálku kokosového cukru Goodie
- ½ šálku rostlinného mléka
- ½ šálku kakaového prášku Goodie
- ½ šálku kvalitního mandlového nebo arašídového másla
- 2 ½ šálku ovesných vloček
- ½ – 1 šálku (podle potřeby) mandlové proteinové mouky Goodie
- 1 čajová lžička mleté vanilky
Postup
- Do velké mísy si připravíme ovesné vločky a zatím odložíme bokem.
- V hrnci necháme rozpustit máslo, do kterého přidáme cukr, mléko a kakaový prášek.
- Vaříme, dokud se cukr a máslo plně nerozpustí a směs nespojí.
- Do vzniklé směsi následně přidáme mandlové máslo a vanilku, promícháme a nalejeme na ovesné vločky.
- Mícháme a zpracováváme, podle potřeby přisypáváme mandlovou mouku, dokud nevznikne tvarovatelné těsto.
- Necháme 10 minut odstát a odpočinout a poté z těsta za pomocí lžíce tvoříme na plech placičky, klademe je pár centimetrů od sebe.
- Plech se sušenkami poté vložíme na cca 2 hodiny do ledničky.
Více informací naleznete na https://www.goodie.cz/a/nepecene-mandlove-susenky-z-ovesnych-vlocek