Jeden z nejtypičtějších zákusků v České republice. Nejen naše maminky, ale také babičky tuto dobrotu pekly několikrát do roka a vždy se všem sbíhaly sliny. Příprava je navíc velmi snadná a v obchodech naleznete mnoho surovin na pečení označených některým z log kvality. Vybírejte si oceněnou mouku, cukr, mléko nebo vejce, pouze tak budete mít jistotu, že nakupujete kvalitní suroviny.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *
Ingredience:
100 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
80 g cukru krupice
75 g cukru moučka
250 ml polotučného mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku
1 vanilkový cukr
25 g kakaa
65 g povidel
65 g másla
250 ml smetany 30%
100 g rybízové marmelády
Postup:
- Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpustíme v rendlíku na mírném plameni a dáme zchladnout. Do mísy přidáme všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijeme vychladlou směs a vše důkladně promícháme.
- Hotovou směs nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.
- Zbytek šlehačky vyšleháme mixérem do tuha. Marmeládu a šlehačku klademe na hotový perník.
Tip: Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.