Každá rodina připravuje tuto výbornou polévku trochu jinak a samozřejmě každý recept je vynikající. My vám přinášíme netradiční pojetí této polévky s restovanou zeleninou. Hutná a sytá polévka může být podávána jako hlavní chod a nemusíte mít strach, že budete mít ještě hlad. Suroviny je dobré vybírat s logy kvality. Vhodné je také udělat si výlet na místní farmářský trh a i zde není na škodu vyhledat ty potraviny, které nesou označení kvality. Těmito logy jsou Klasa, BIO nebo Regionální potravina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 180 min.
Náročnost: *
Ingredience:
400 g husích nebo kachních skeletů
200 g husích, kachních nebo kuřecích drobů
200 g mrkve
200 g petržele
200 g celeru
200 g řapíkatého celeru
1 žlutá cibule
2 stroužky česneku
100 ml smetany
50 g hladké mouky
200 g másla
5 g listové petržele
sůl, pepř, muškátový oříšek, divoké koření (bobkový list, nové koření, černý pepř)
Postup:
- Ze skeletů, 100 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 100 g řapíkatého celeru, listové petržele, cibule a divokého koření založíme vývar, který táhneme na mírném plameni alespoň 2 hodiny. Vývar přecedíme přes jemný cedník a obereme maso ze skeletu.
- Droby očistíme, uvaříme do měkka v osolené vodě a nakrájíme na menší kousky.
3. Zbytek zeleniny oloupeme, nakrájíme na kousky a orestujeme na troše másla do měkka. - Z rozpuštěného másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, kterou zalijeme vývarem ze skeletů, provaříme alespoň 20 minut, přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a do polévky přidáme maso, droby a zeleninu.
Tip: Vnitřnosti, ať už husí, kachní, nebo kuřecí, nepatří v naší kuchyni k nejpoužívanějším druhům masa. A to je veliká škoda. Jakékoliv vnitřnosti jsou nejen levné, ale zároveň jsou plnohodnotným zdrojem mnoha minerálů. Skvěle se k této polévce hodí restovaná drůbeží játra. Játra očistíme a jednotlivé kousky masa vložíme na rozpálenou pánev. Pozor! Játra při smažení „tančí“ neboli poskakují na pánvi a prská olej. Jakmile jsou játra osmažená, vypneme plamen, osolíme a opepříme. Takto připravená játra přidáme na závěr do polévky.
Více informací naleznete na: www.akademikvality.cz