Bohušovický SKYR slouží nejen jako bílkovinami nabitá svačina, ale také jako ingredience, která má své místo ve sladkých i slaných receptech. Hodí se do salátů, jako dresink do wrapů i do různých koláčů a buchet. Pro inspiraci přinášíme recepty na salát s brokolicí, burrito a vánoční cupcakes.
SALÁT S BROKOLICÍ A DRESINKEM ZE SKYRU
Ingredience (na 1 porci)
Na salát
150 g kuřecího masa
100 g brokolice
130 g kukuřice, konzervované nebo vařené
2 menší hrsti čerstvých listů baby špenátu
¼ červené cibule
½ pomeranče nebo jablka
¼ granátového jablka
¼ avokáda
Šťáva z ½ citrónu
Citrónová kůra
1 lžíce nasekané čerstvé máty
Olivový olej, sůl, pepř, koření na maso dle chuti
Na zálivku
60 g bohušovického SKYRU natur
Čajová lžička dijonské hořčice
Pár kapek citrónové šťávy
Sůl, pepř, bylinky podle chuti
Postup
Brokolici rozeberte na růžičky, promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozložte ji na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 20 minut, dokud nebude opečená dokřupava a dozlatova.
Mezi tím si připravte maso, které potřete olejem, osolte, opepřete a dejte na rozpálenou suchou pánev. Opékejte 2 minuty z každé strany a potom dejte na 5 minut do trouby vedle brokolice. Pečte asi 5 minut, dokud nebude propečené.
Když je kuře hotové, přendejte jej na talíř a nechte odpočinout. Až vychladne, nakrájejte ho na kousky. Brokolici přendejte do velké mísy a promíchejte s kůrou a šťávou z citrónu. Dejte stranou vychladnout.
Do misky k brokolici přidejte natrhané špenátové listy, cibuli nakrájenou najemno, kukuřici, kousky pomeranče nebo jablka, granátové jablko, mátu a vychladlé kuřecí maso. V malé mističce vedle si smíchejte SKYR s hořčicí, promíchejte, zakápněte pár kapkami citrónové šťávy a dle chuti dochuťte solí a pepřem. Dresink následně přelijte do mísy k salátu a jemně promíchejte, aby se chutě spojily. Servírujte s nakrájenými plátky avokáda navrchu.
BURRITO SE SKYROVÝM DIPEM
Ingredience (na 4 porce)
Na salátovou směs
2 kuřecí prsa
1 konzerva černých fazolí
1 vrchovatý šálek teplé vařené rýže
3 šálky nakrájeného římského salátu
1 šálek nakrájených rajčat
¼ šálku najemno nakrájené červené cibule
1 avokádo nakrájené na kostičky
1 šálek strouhaného cheddaru
1 a ½ šálku kukuřice, konzervované nebo vařené
½ červené papriky nakrájené na kostičky
4 tortilly
Olivový olej, sůl, pepř, koření na maso dle chuti
Na dip
1/3 šálku čerstvého nasekaného koriandru
1 kelímek bohušovického SKYRU natur
1 polévková lžíce limetkové šťávy
¼ šálku salsy, domácí nebo kupované
Chilli omáčka a koření dle chuti
Postup
Kuřecí prsa orestujte na oleji, osolte, opepřete a nakrájejte na kousky. V malé misce smíchejte všechny ingredience na dip dohromady, dochuťte dle své chuti. Ve velké míse smíchejte římský salát, avokádo, kuřecí maso, cibulku, černé fazole, rajčata, kukuřici a papriku. Přidejte přichystaný dip a pořádně promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo. Část dipu můžete ponechat na namáčení burrita.
Tortilly ohřejte na několik sekund v mikrovlnné troubě. Následně začněte do každé z nich vrstvit asi 1/4 šálku sýra, 1/4 šálku rýže a vrchovatou lžící salátové směsi. Tortillu zabalte a servírujte.
SKYROVÉ CUPCAKES
Na cupcakes
1 a ½ šálku hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
¼ lžičky soli
2 velká vejce
¾ šálku krystalového cukru
½ šálku bohušovického SKYRU vanilka
2 lžičky vanilkového extraktu
½ šálku rozpuštěného másla
Košíčky na cupcakes
Na polevu
1 vrchovatý hrnek smetanového sýru
½ šálku moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Strouhaný kokos
Na stromečky
2 hrnky dukátků z bílé čokolády
Barevné sypání
Párátka
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sůl a sodu. Vejce rozšlehejte, přidejte cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se obě ingredience nespojí. Poté přidejte máslo, SKYR a opět šlehejte. Když je směs krásně propojená, vmíchejte suché ingredience. Formu na muffiny vyložte košíčky a do 2/3 je naplňte těstem. Pečte, dokud nebudou hotové, tedy asi 14 až 16 minut. Potom nechte vychladnout.
Všechny ingredience na polevu smíchejte v misce a ozdobte jimi vychladlé košíčky. Posypte kokosem, který bude na cupcakes vypadat jako sníh.
Rozpusťte si bílou čokoládu (v mikrovlnce nebo v horké lázni), plech si vyložte pečícím papírem a vyskládejte na něj svisle párátka. Čokoládu naplňte do zdobícího sáčku a začněte s ní přes párátka tvořit stromečky. Na závěr můžete přidat barevnou posypku jako zdobení. Počkejte, až stromečky úplně ztuhnou a každý košíček ozdobte jedním stromečkem.