
Vyšší jarní teploty doprovázené slunečními paprsky nabývajícími na intenzitě sebou přinášejí také novou vlnu svěží energie, kterou můžeme využít ve svůj prospěch. Po dlouhé zimě naše tělo opět začíná toužit po lehkých a výživných pokrmech plných vitamínů a minerálů, a není proto důvod taková jídla do našich jídelníčků nezařadit. Skvělou volbou je právě špenát, který lze připravit na nesčetné množství způsobů. Jak ho ale zařadit do jídelníčku hravě a chutně i pro ty nejmenší? Vyzkoušejte recept na tyto špenátové palačinky, které jsou nadýchané, přirozeně zelené, a navíc zcela lahodné. Můžete je doplnit oblíbenou náplní, ať už sladkou s tvarohem, nebo slanou se sýrem a zeleninou.
Benefity špenátu a jak jej správně zpracovat?
Jaro je obdobím obnovy nejen v přírodě, ale i v našem jídelníčku. Po zimě tedy přichází ideální čas na to zařadit více zeleniny a ovoce, dodat tělu potřebné živiny a vkročit vstříc novému ročnímu období s dávkou svěží energie. Skvělou univerzální a na vitamíny a minerální látky cennou potravinou je právě špenát. Je bohatý na vitaminy skupiny B, vitamin C a beta-karoten. Z minerálních látek obsahuje zejména draslík, vápník, hořčík a železo. A jak si jej vychutnat tak, aby si zachoval své cenné složky? Při jeho přípravě je důležité dbát na správné zpracování – čerstvé listy je potřeba důkladně omýt a zbavit stonků, čímž se sníží obsah dusičnanů. Po uvaření by pak měl být špenát co nejdříve zkonzumován nebo rychle zchlazen, aby se minimalizovala přeměna dusičnanů na potenciálně škodlivé dusitany.
Špenátové palačinky jsou skvělým způsobem, jak do jídelníčku celé rodiny nenásilně zařadit tuto výživnou listovou zeleninu. Tak s chutí do toho!
Suroviny:
- 1/2 hrnku neslazeného jablečného pyré (přesnídávky)
- 2 hrnky čerstvého listového špenátu
- 1 hrnek mandlové mouky
- 1 hrnek ovesné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce
- špetka soli
- máslo, ghee (přepuštěné máslo) nebo olej na opékání
Postup:
- Rozklepněte vejce do mixéru a přidejte jablečné pyré a čerstvý špenát. Ingredience poté mixujte, dokud nevznikne zelená kaše.
- Přidejte mandlovou a ovesnou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Na nízký výkon pak vše opět mixujte, přibližně 1 až 2 minuty.
- Rozehřejte máslo/ghee nebo olej na nepřilnavé pánvi na středním ohni. Jakmile je pánev horká, přidejte část těsta a opékejte dozlatova. Poté lívanec otočte a pokračujte, dokud nebude zcela propečený. Takto pokračujte se zbývajícím těstem.
- Palačinky podávejte s ovocem, zeleninou nebo houbami, přidat můžete i tvaroh nebo jogurt.
Dobrou chuť!
Nestlé pro zdraví dětí
Program Nestlé pro zdraví dětí je součástí globálního programu Nestlé for Healthier Kids a jeho cílem je motivovat rodiny, a především pak žáky základních škol k vyváženému životnímu stylu, správným stravovacím návykům a podpořit jejich zájem o pohybové aktivity. Tato mise reaguje na stále narůstající trend stravovacích potíží mladé generace, kdy více než pětina populace dětí v Česku ve věku 11–15 let má buď nadváhu, nebo je obézní.
Nestlé pro zdraví dětí letos v ČR slaví 10. výročí a od svého vzniku proškolil v Česku více než 140 000 dětí. Projekt má záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a je provozován a financován společností Nestlé Česko s.r.o. ve spolupráci s odborníky na danou problematiku.