Svátek svatého Martina slavíme každoročně 11. listopadu, a to zejména tradičním pohoštěním v podobě pečené husy a sklenkou svatomartinského vína. V prodejnách BILLA nebo v jejím e-shopu lidé pořídí vše, co na oslavy tohoto svátku potřebují. V porovnání s loňskými cenami pak pořídí svatomartinskou husu o 30 korun za kilogram levněji než před rokem.
„Svatý Martin patří mezi našimi zákazníky mezi nejoblíbenější svátky v roce. Největší poptávku po husách a svatomartinském víně očekáváme v týdnu před samotným svátkem Martina. Na toto období jsme také připravili speciální akce v našem letáku, a to na všechny produkty s tímto svátkem související, ať už je to svatomartinské víno, nebo tradiční husy či cenově dostupnější kachny, které nabízíme našim zákazníkům celoročně. Obojí je u našich zákazníků oblíbené, a tentokrát mají lidé možnost si je pořídit v rámci akční nabídky s výraznou slevou. Aktuální ceny kachen jsou na úrovni loňského roku a lidé pořídí kilogram za 89,90. Husy pak u nás lidé pořídí dokonce levněji než před rokem, a to přibližně o 30 korun za kilogram, když za něj zákazník zaplatí 109,90,“ říká Daniela Korotvičková, vedoucí oddělení nákupu společnosti BILLA Česká republika.
Lidé si nyní mohou vybrat z nabídky čtveřice svatomartinských vín, Modrý Portugal, Müller Thurgau, Veltlín nebo Muškát moravský, a to v cenách od 59,90 do 79,90 Kč.
BILLA RECEPT SVATOMARTINSKÁ HUSA S BRUSINKOVÝM ZELÍM
Svatomartinská husa patří k jedné z nejoblíbenějších podzimních tradic. Máme pro vás recept na kompletní slavnostní oběd, který si klidně můžete připravit doma. Knedlíky, husí stehna a brusinkové zelí jistě zvládne i začínající kuchtík. Příprava je však trochu časově náročnější, tak na nic nečekejte a pusťte se do toho.
SUROVINY
Husa
3 ks Husí stehna
500 g Husí sádlo
Sůl
Kmín
Tymián
Zelí
500 g Červené kysané zelí
150 ml Červené víno
3 lžíce Krystalový cukr
3 ks Celý hřebíček
1 ks Cibule bílá
1 balení Brusinky lesní
Knedlíky
1 kg Brambory B
Sůl
Kmín
200 g Dětská krupice
1 ks Čerstvá BIO vejce 6 ks M
200 g Polohrubá mouka
BILLA Bio máslo
PŘÍPRAVA
POSTUP NA HUSU
Husí stehna dejte den před pečením do menšího pekáčku, osolte, okmínujte, přidejte větvičky tymiánu či rozmarýnu a nechte přes noc v lednici odpočinout.
Před pečením lehce rozehřejte sádlo a maso zalejte sádlem tak, aby bylo úplně ponořené, a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 130 °C na 4 hodiny.
Mezitím si připravte zelí a knedlíky.
Před podáváním pak předehřejte troubu na 230 °C na gril, dejte stehna na plech a takto zprudka opečte 15 minut, husa získá krásnou zlatou barvu a křupavou kůži.
POSTUP NA ZELÍ
Zelí podlijte v hrnci červeným vínem, přidejte 2 lžíce cukru, 3 hřebíčky (lze vynechat).
Přiveďte k varu a duste přikryté 15 minut.
Mezitím na pánvičce na lžíci sádla pozvolna opečte 1 cibuli nadrobno, jakmile začne zlátnout, přidejte 1 lžíci cukru, míchejte, cibulka zlehka zkaramelizuje.
Přidejte ji k zelí, nastrouhejte 1 menší syrovou bramboru, vmíchejte skleničku brusinek, nechte 5 minut provařit a odstavte.
POSTUP NA ZJEDNODUŠENÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
1 kg brambor nakrájejte na menší kousky, uvařte zcela do měkka v osolené vodě s kmínem. Poté brambory sceďte, zasypte 200 g dětské krupičky a rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Nechte vychladnout.
Dejte vařit dostatek vody do většího hrnce. K bramborám přidejte 1 vejce, špetku soli a 200 g polohrubé mouky.
Uhněťte rukama rychle v těsto, když se moc lepí, přidejte mouku, ale ne zbytečně moc, aby knedlíčky zůstaly krásně kypré.
Z těsta vytvarujte 4 tlusté hady, krájejte na kousky a ty v dlaních zaoblete na knedlíčky velikosti cca pingpongového míčku.
Vařte na dvě várky ve vařící vodě, cca 4–6 minut, dle velikosti.
Jakmile vyplavou, jsou hotové, postupně okapané přendávejte do mísy s máslem, vždy prokružte, aby se knedlíčky lehce máslem potřely a neosychaly.
https://www.billa.cz/recepty/svatomartinska-husa-se-zelim