
Velikonoce bez beránka? To by prostě nebylo ono! Jarní slunce probouzí nejen přírodu, ale i chuť na poctivé domácí pečení. Beránek je navíc dezertem, který je s tímto křesťanským svátkem neodmyslitelně spjatý a mnozí už se na jeho jemnou chuť s vůní máslového těsta těší od minulého roku. Přivítejte jaro společně s námi a staňte se hvězdou letošního svátečního pečení. Stačí pár základních surovin spolu se špetkou elánu a výsledkem bude nejen chutný dezert, ale i velikonoční atmosféra, která potěší každého u stolu!
Beránek aneb jeden ze symbolů Velikonoc
Velikonoce jsou oslavou světla, života a tradic, které přetrvávají po staletí. Původně pohanské svátky příchodu jara se v průběhu času propojily s křesťanským příběhem o naději a vzkříšení – a dodnes jsou silným symbolem obnovy a nových začátků. V češtině slovo „Velikonoce“ doslova znamená „velká noc“, což odkazuje na noc Kristova vzkříšení, která se v křesťanské víře považuje za největší a nejdůležitější ze všech. Velikonoce jsou také dny, kdy příroda rozkvétá, domovy se plní barvami a rodiny se scházejí u jednoho stolu. K velikonočním rituálům tak neodmyslitelně patří symboly radosti, spokojenosti a rodiny… a samozřejmě velikonoční beránek. Ať už ho pečete podle rodinného receptu nebo sáhnete po osvědčené klasice, jedno je jisté: bez beránka by Velikonoce nebyly kompletní!
Jemnost bez kompromisu
Hladká mouka na Piškotová těsta Babiččina volba (která začíná v obchodech postupně nahrazovat Hladkou mouku Dortovou) je ideální pro všechny, kteří chtějí při pečení dosáhnout skutečně nadýchaného a jemného výsledku. Název je sice nový, kvalitní mouka ale zůstává stejná, speciálně mletá pro nadýchané a vláčné moučníky. Díky své speciální struktuře se perfektně hodí na přípravu šlehaných, třených i litých těst. Ať už se tak pustíte do dortových korpusů, piškotových moučníků, rolád nebo tradičního velikonočního beránka, tato mouka zajistí lehkou konzistenci a krásně pórovitou strukturu těsta. Oproti běžné hladké mouce má tato mouka vyšší stupeň mletí, což oceníte nejen u slavnostních dezertů, ale i při každodenním pečení. Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je také držitelkou ocenění Klasa. Nové obaly, na které Babiččina volba postupně přechází, jsou z certifikovaného FSC papíru, což znamená, že pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů, čímž se podporuje jejich obnova a zachování biologické rozmanitosti. Mouku seženete ve vybraných prodejnách Tesco, Makro a na iTesco.cz a Makro.cz. A pokud byste ji náhodou nesehnali, můžete sáhnout po klasické Hladké mouce Babiččina volba.
Ingredience
- 200 g Mouky na Piškotová těsta Babiččina volba
- 170 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 200 g bílého jogurtu
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
Postup
Vejce vyšleháme s oběma cukry. Poté lehce vmícháme jogurt a olej, přisypeme mouku s práškem do pečiva a vyšleháme v hladké těsto.
Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v předehřáté formě na 170°C asi tak 30 minut (propečení kontrolujeme špejlí).