
Poctivé pečené kuře s nádivkou je klasika, která o Velikonocích nesmí chybět na stole ve většině domácností. Vyzkoušejte tuto lahůdku podle receptu Gabriely Havlové, šéfkuchařky z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. Zážitek u stolu navíc můžete svým hostům ozvláštnit díky pivnímu párování!
Bez tradičního velikonočního pohoštění by to nebylo ono. Ať už chystáte rodinný oběd, nebo očekáváte návštěvu, vsaďte na klasiku, která hraje všemi barvami. Tradiční kuře s velikonoční nádivkou doplňte grenaille bramborami a baby karotkou a úspěch je zaručený! „Velikonoční nádivka je staročeská klasika, která patří na každý velikonoční stůl. Uzené maso a kopřivy jí dodávají tak neodolatelnou chuť, že byste si na talíř nejraději naložili jen samotnou nádivku,” říká o receptu šéfkuchařka Gabriela Havlová z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience „Věřím, že o velkých svátcích je vhodné vsadit na osvědčená tradiční jídla, na která zkrátka nedáme dopustit” dodává šéfkuchařka.
Samozřejmostí je také správná volba nápoje, dospělé stolující zajisté potěšíte netradičním pivním párováním. „K pečenému kuřeti s nádivkou se hodí spíše lehčí vyvážená piva, která nebudou přebíjet jemnou chuť masa a nádivky. Pro zastánce klasiky bych tak určitě doporučil plzeňský ležák, který svými sladovými tóny a lehkou hořkostí skvěle doplní chuť masa,” doporučuje Petr Lepiarský, pivní someliér z Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. „Pokud byste chtěli experimentovat a menu si ozvláštnit, doporučuji zkusit pivo typu Pale ALE, citrusové noty zvýrazní chuť nádivky. Nebál bych se sáhnout ani po polotmavém ležáku. Karamelová chuť tmavého piva si skvěle rozumí s pečenou kůží a máslovou nádivkou,” doplňuje pivní someliér.
Zlatavé kuře s velikonoční nádivkou, grenaille bramborami a baby karotkou
Počet porcí: 6
Velikonoční nádivka
- 6 rohlíků
- 5 vajec
- 250 ml mléka
- 20 dkg uzeného masa
- 50 g kopřiv
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- vývar
Rohlíky nakrájíme na kostičky, nejlépe den předem, aby proschly. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a do žloutků přimícháme mléko. Žloutky smícháme s mlékem a nalijeme do rohlíků, osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Ze spařených a v ledu chlazených kopřiv vymačkáme vodu, pokrájíme je na jemno a přidáme k rohlíkům společně s uzeným masem nakrájeným na malé kostičky. Nakonec zlehka přimícháme vyšlehané bílky. Směs dáme do pekáčku vytřeného olejem a vysypaného strouhankou a pečeme na 160 stupňů Celsia zhruba 30 až 40 minut. Po 15 minutách pečení nádivku přelijeme trochou vývaru, aby byla krásně vláčná.
Zlatavé kuře pečené na pivu
- celé kuře
- olej
- paprika
- sůl
- kmín
- máslo
- 1 půllitr piva
Kuře očistíme a potřeme směsí z oleje papriky soli a kmínu. Pekáček vyskládáme plátky másla. Kuře dáme do pekáčku a před pečením ho podlijeme pivem. Kuře pečeme zhruba dvě hodiny na 170 stupňů. Během pečení kuře potíráme výpekem.
Pečené Grenaille brambory
- 1 kg Grenaille brambor
- olivový olej
- sůl
- pepř
- česnek
- tymián
- rozmarýn
Brambory neloupeme, zbavíme je nečistot, osušíme a dáme celé na plech s pečícím papírem. Pokapeme olivovým olejem, pořádně osolíme, opepříme. Přidáme 8 stroužků česneku a snítku rozmarýnu a tymiánu. Pečeme na 160 stupňů dokud nejsou brambory měkké.
Baby karotka
- 500g baby karotky
- máslo
- třtinový cukr
- sůl
- tymián
Baby karotky očistíme a chvíli povaříme, aby trochu změkly. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme mrkev a tymián a vše orestujeme. Po chvíli přidáme cukr, který necháme za stálého míchání rozpustit. Nakonec dle chuti osolíme a opepříme.