Konec roku s sebou přináší nejen zimní radovánky, ale také nejkrásnější svátky v roce. Čas, který si chceme užít s těmi nejbližšími a rodinou. Chvíle, kdy si přejeme především pohodu a dobrou náladu. A k tomu všemu jsme si pro vás připravili zajímavé a netradiční recepty z kvalitních surovin. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin. Ať už v supermarketu, nebo od místního prověřeného farmáře a zemědělce.
Skořicoví šneci s vanilkovou polevou
Skořice a vanilka. Jedny z nejoblíbenějších vůní, které okamžitě navodí příjemnou domácí atmosféru a k vánočním svátkům se dokonale hodí. Připravte si společně s námi lahodné skořicové šneky s vanilkovou polevou. Tímto dezertem potěšíte nejen své děti, ale všechny členy rodiny. Během nákupů potravin, kterých v čase předvánočním budete zcela jistě absolvovat nespočet, se zaměřte na jednotlivá loga kvality na obalech potravin. Těmito logy jsou například Klasa, BIO nebo Regionální potravina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 min.
Náročnost: *
Ingredience:
400 g hladké mouky
250 ml plnotučného mléka
20 g droždí
150 g másla
3 lžíce cukru moučka
3 lžíce cukru krystal
2 lžíce mleté skořice
1 vejce
50 g krémového sýra
100 ml smetany
20 ml vanilkového extraktu
špetka soli
Postup:
- Vlažné mléko smícháme s droždím, dvěma lžícemi moučkového cukru a necháme 15 minut odstát. Poté přidáme do kvásku hladkou mouku, 60 g rozpuštěného másla, špetku soli a vše důkladně zpracujeme v hladké těsto. Necháme kynout v pokojové teplotě alespoň 30 minut.
- Těsto rozválíme do obdélníku, pomažeme 60 g rozpuštěného másla a posypeme rovnoměrně po celém plátu dvěma lžícemi krystalového cukru smíchaného se skořicí. Plát těsta srolujeme a nakrájíme na kolečka o průměru přibližně 3 cm. Na plech vymazaný zbytkem másla poklademe jednotlivé šneky a necháme dalších zhruba 15 minut kynout. Následně pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme jednou lžící krystalového cukru.
- Pečeme v troubě na 200 °C zhruba 15 minut do zlatova.
- V míse smícháme krémový sýr, smetanu, vanilkový extrakt, jednu lžíci moučkového cukru a vše důkladně rozmixujeme v hladký krém. Krémem polejeme upečené šneky.
Tip: Pokud nám z přípravy tohoto dezertu zbude plnotučné mléko a skořice, doporučujeme připravit skořicové mléko. 0,5 l mléka zahřejeme v kastrůlku a přidáme jednu čajovou lžičku skořice. Lahodný teplý nápoj, kterým potěšíte především své děti, je na světě.
Sýrová pomazánka s vajíčkem a rukolou
Co by to bylo za sešlost s rodinou či přáteli bez pořádné jednohubky? Tradiční sýrovou pomazánku, kterou zná zcela jistě každý z nás, jsme doplnili o vajíčko a rukolu. Touto pochoutkou chybu rozhodně neuděláte. Ať už budete nakupovat v supermarketu, nebo u místního farmáře či zemědělce, doporučujeme vybírat ty potraviny, které nesou označení některého z log kvality. Pokud uvidíte logo Klasa, BIO nebo Regionální potravina, budete mít jistotu, že kupujete kvalitní suroviny.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 20 min.
Náročnost: *
Ingredience:
100 g majonézy
100 g tvrdého sýru v celku
80 g nivy
20 g plnotučné hořčice
50 g termizovaného sýra
10 g vlašských ořechů
4 ks nakládané okurky
4 vejce
2 ks ředkviček
rukola
chléb nebo bageta
sůl a pepř
Postup:
- Tvrdý sýr na jemno nastrouháme a smícháme s majonézou, hořčicí, termizovaným sýrem, solí a pepřem. Vejce uvaříme na tvrdo v osolené vodě a necháme vychladnout.
- Pomazánku namažeme na chleba nebo bagetu, navrch poklademe nakrájené vejce, nakrájenou ředkvičku, nakládanou okurku, rukolu a posypeme ořechy a nivou.
Tip: Do pomazánky lze použít starší cibuli, která nám zbyla v ledničce. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a pomalu na velice mírném plameni smažte do zlatova. Takto připravenou cibulku nechte vychladnout a přidejte do pomazánky.
Více informací naleznete na: www.akademikvality.cz