
Rodinné recepty si každý z nás střeží jako vzácný poklad. Připomínají nám prázdninové chvíle strávené u babičky plné slunečných paprsků, zralého ovoce a ledové vody v zurčícím potůčku. Využijte letos svou úrodu ze zahrádky pro přípravu chutných domácích džemů a přispějte svou troškou do rodinného dědictví. Vyzkoušejte netradiční ingredience a nové výrobky na želírování od Dr. Oetker. Snadno a rychle tak vykouzlíte jedinečné domácí pochoutky s nízkým obsahem cukru, na které budou příští generace s láskou vzpomínat.
Domácí zavařování a výroba džemů jsou skvělý způsob, jak si uchovat sezónní ovoce plné chuti a vůně po celý rok. Zatímco naše babičky při přípravě džemů často pracují s poměrem ovoce a cukru 1:1, vy můžete zvolit moderní a zdravější přístup k želírování, aniž byste museli dělat kompromisy v kvalitě nebo chuti. Například s novinkou Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker stačí na 1 kg ovoce přidat pouze 250 g cukru dle vlastního výběru a máte hotový luxusní domácí džem s až 78 % ovocným podílem. Díky tomu získáte džem dokonalé konzistence a výrazné ovocné chuti, a to dokonce i s menším množstvím cukru.
Ke správné konzistenci výsledné ovocné pochoutky vám také pomůže pektin. Jde o přírodní ingredienci, která je základem každého zavařování. Pektin Dr. Oetker jednoduše nakombinujete s cukrem a během pár minut máte hotovo. Příprava džemu je s ním opravdu velmi rychlá a jednoduchá, takže vše hravě zvládnete, i když to třeba sami zkoušíte poprvé. Pokud navíc použijete Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker, bude příprava džemu ještě rychlejší, jelikož jde o směs přesně odměřeného cukru, pektinu a kyseliny citrónové, takže se nemusíte bát, že byste na něco zapomněli.
Kyselina citrónová hraje při přípravě džemů velmi důležitou roli. Nejenže uchovává zářivou barvu ovoce a zvýrazňuje jeho chuť, ale také prodlužuje trvanlivost džemů. Využít ji navíc můžete i při zavařování, k ochucení domácích limonád, nebo dokonce při odstraňování vodního kamene v domácnosti a při výrobě domácích čistících a pracích prostředků. V takovém případě určitě oceníte nové balení Kyselina citrónová XXL 250 g Dr. Oetker se zip-lock uzávěrem, který velmi usnadňuje používání i skladování výrobku.
Svým džemem můžete potěšit i milovníky zdravého stravování. Vyzkoušejte Želírovací cukr se stévií 3:1 Dr. Oetker, s jehož pomocí bude mít váš džem až o 38 % méně kalorií než džem připravený klasicky z ovoce a cukru v poměru 1:1. Další variantou je nechat se inspirovat receptem na hruškový džem, přidat do něj javorový sirup a zpestřit tak výslednou chuť ovocného džemu.
Hruškový džem s minimem přidaného cukru
Nejprve očistíme 1 kg hrušek, nakrájíme je na drobné kousky a vložíme do hrnce. Gelfix Super Plus 4:1 Dr. Oetker smícháme s 2 polévkovými lžícemi cukru, přidáme do hrnce a důkladně zamícháme. Hruškovou směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 1 minutu.
Ke směsi přidáme zbytek z původních 250 g cukru a 2 zarovnané KL Kyselinu citrónovou Dr. Oetker a za stálého míchání vaříme 5 minut. Během vaření odebíráme případnou přebytečnou pěnu. Po vaření provedeme zkoušku želírování. 1 až 2 kávové lžičky vařícího džemu kápneme na talířek. Pokud je po vychladnutí džem málo tuhý, přidáme do hrnce 2 kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker a znovu krátce povaříme. Poté zkoušku opakujeme.
Do hrnce s hotovým džemem přimícháme 150 ml javorový sirup a ihned plníme do čistých, suchých sklenic po okraj. Sklenice uzavřeme a na 5 minut otočíme dnem vzhůru. Poté sklenice obrátíme zpět a necháme vychladnout.
Při přípravě džemu lze kromě hrušek použít i jakékoliv jiné ovoce nebo vsadit na zajímavé ingredience, jako je zázvor, vanilka nebo čokoláda. Velmi zajímavou chuť dokáže vykouzlit také kombinace různých druhů orientálního koření.
Extra ovocný jahodový džem s orientálním kořením
Pro přípravu džemu budeme potřebovat 2 kg jahod, 2 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, ½ kávové lžičky mletého muškátového oříšku, ½ kávové lžičky mleté skořice, 1 balení Pektinu Dr. Oetker, 1 kg cukru, 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker a sklenice na zavařování.
Jahody očistíme, nakrájíme na drobné kousky a spolu s kořením vložíme do hrnce. Pektin Dr. Oetker smícháme se dvěma polévkovými lžícemi cukru, také přidáme do hrnce a důkladně zamícháme. Jahodovou směs přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme 1 minutu.
Ke směsi přidáme zbytek cukru a Kyselinu citrónovou Dr. Oetker a vaříme za stálého míchání 5 minut. Stejně jako u předchozího receptu odebíráme případnou přebytečnou pěnu a po vaření provedeme zkoušku želírování. Z hrnce vyjmeme badyán a hřebíček a hotový džem plníme do čistých a suchých sklenic až po okraj. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru na 5 minut. Poté je obrátíme zpět a necháme vychladnout.
Více inspirace a chutných receptů naleznete na webu: Naše recepty | Dr. Oetker.