S novým rokem v mnohých z nás vzkvétá touha zkoušet nové věci a nejlépe nové recepty, které nám umožní začít další rok s chutí. Přinášíme vám proto recept z oblíbeného sýra s modrou plísní, který, ačkoliv jste to možná netušili, má české kořeny sahající až do roku 1948. Niva je oblíbená pro svou jemnou ale zároveň výraznou chuť, kterou skvěle doplní i tyto křehké krekry! Spolu s pomazánkami, různými dipy či s humusem a se zeleninou jsou skvělým odlehčeným pohoštěním, kterým oslníte nejen vaši návštěvu!
Oblíbenec v kategorii sýrů
Plísňové sýry má v oblibě kdekdo, ale málo z vás nejspíše ví o jejich původu. Například oblíbená Niva vznikla na českém území, a za hranicemi ji tak moc lidí vůbec nezná. Označení tohoto sýru dokonce tak zobecnělo, že ho mnozí používají pro označení všech sýrů s modrou plísní. Teorie o tom, kdo stojí za její recepturou se různí, jedno je ale jasné – její název byl poprvé použit v roce 1948 na přehlídce sýrů, která se konala v Čechách a bylo na ní přihlášeno pouhých 8 vzorků. Dnes už je v Česku jen málo lidí, kteří by tento sýr s modrou plísní neznali. Je oblíbený pro svoji jemnou ale zároveň výraznou chuť, pro kterou má dnes uplatnění v teplé i ve studené kuchyni. Skvěle funguje také v hlavní roli těchto slaných nivových krekrů o pouhých čtyřech hlavních ingrediencích. Tyto snadné krekry se výborně hodí k pomazánkám či dipům, nebo jen tak. Delikátní jsou také s humusem a se zeleninou jako zdravější alternativa pohoštění pro kdejakou návštěvu. A věřte nám, oblíbí si je jistě každý, komu je nabídnete!
Specialista na přípravu křehkého pečiva
Pokud se už dlouho snažíte přijít na to, jak dovést přípravu křehkého pečiva k dokonalosti tak, aby vám při pečení nepopraskalo, ale zároveň si zachovalo své kýžené vlastnosti, dávejte nyní dobrý pozor. Babiččina volba má totiž ve svém moučném portfoliu pomocníka, který z vás udělá profesionály na tuto disciplínu! Hladká mouka na křehké pečivo Babiččina volba je totiž vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při vyvalování držet tvar. Těsto z této mouky má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá, a je proto vhodné k vykrajování drobných tvarů. Z těchto důvodů je skvělým pomocníkem při přípravě křehkých koláčů, quichů, sušenek, cukroví anebo například těchto snadných nivových krekrů. Při nákupu této mouky si navíc můžete být jistí, že platíte za kvalitu – hladká mouka na křehké pečivo je totiž držitelkou značky Klasa, která označuje výjimečně kvalitní produkty v porovnání s dalšími běžně dostupnými potravinami. Pomáhá tak s výběrem potravin s tím nejlepším složením. Mouku seženete na itesco.cz, kosik.cz a v kamenných obchodech Tesco. V případě, že byste mouku na křehká těsta nesehnali, můžete použít hladkou mouku této značky.
Ingredience
- 200 g hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba
- 200 g bločku nivy
- 200 g studeného másla
- vejce k pomašlování
- lněné semínko, sezam nebo kmín
- hrubozrnná sůl
Postup
Do mísy nastrouhejte studené máslo a nivu. Přidejte mouku a nejlépe rukama zapracujte do těsta. Takto připravené těsto vyválejte na asi 3–5 mm vysoký plát.
Krekry krájejte rádýlkem a s rozestupy skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každý krekr/tyčinku pomašlujte vejcem a posypte oblíbenými semínky nebo kořením.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut do zezlátnutí. Nechte zchladnout na mřížce.