Šéfkuchař Pražského kulinářského institutu Zdeněk Marcín představuje světové recepty z dostupných surovin. Ochutnejte delikatesy z Mexika, Francie i Německa v pohodlí svého domova. Vše potřebné k vytvoření dokonalého gastronomického zážitku s nádechem exotiky najdete v Kauflandu pod značkou K-Classic.
Flammkuchen se slaninou (Německo)
(4-6 porcí)
Ingredience:
- 2 kusy těsta na pizzu (cca 280-300 g)
- 250 g sýru Philadelphia
- 150 g uzené slaniny
- 100 g červené cibule
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
Postup:
- Rozbalíme těsto, lehce ho vyválíme a rozložíme na pečicí papír.
- Těsto potřeme vyšlehaným krémovým sýrem, který jsme dochutili solí a muškátovým oříškem.
- Takto připravené těsto posypeme slaninou nakrájenou na kostičky a červenou cibulí nakrájenou na jemné měsíčky.
- Koláč i s pečicím papírem vložíme do trouby rozpálené na cca 200 °C a pečeme 6-7 minut nebo tak dlouho, dokud nám nezačnou hnědnout okraje a na náplni se nevytvoří puchýře.
Tortilly plněné grilovaným mletým masem, čedarem a zeleninou (Mexiko)
(6 porcí)
Ingredience:
- 6 tortillových placek
- 400 g mletého hovězího masa
- 400 g mletého vepřového masa
- sůl
- pepř
- 200 g čedaru
- 3 ks rajčat
- 150 g mrkve
- 150 g řapíkatého celeru
- 50 ml oleje
Na salsu verde:
- 200 g mexických zelených rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 ks bílé cibule
- 3 ks papriček jalapeños
- 1 svazek koriandru
- sůl
- pepř
Na česnekový dresink:
- 250 g zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- 50 ml olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- V misce smícháme zakysanou smetanu, najemno nastrouhaný česnek a olivový olej. Dochutíme solí a pepřem.
- Všechny suroviny na salsu verde nakrájíme a v mixéru rozmixujeme najemno.
- Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Na pánev nakapeme olej a zeleninu zprudka orestujeme. Když začne měknout, přidáme mleté maso. Osolíme a opepříme. Maso zvolna pečeme, a přitom ho trháme na menší kousky. Hotovou směs posypeme sýrem, promícháme a necháme sýr pomalu rozpustit. Pánev sundáme z plotny.
- Na tortillu naskládáme rajčata nakrájená na slabé plátky, přidáme 1/6 opečeného masa, rozprostřeme, přidáme salsu verde, tortillu zabalíme a na pánvi ji opečeme ze všech stran.
- Podáváme s česnekovým dresinkem.
Koláč z manga a pekanových ořechů (Francie)
(4-6 porcí)
Ingredience:
- 1 kus manga
- 1 balení listového těsta
- 4 lžičky moučkového cukru
- 50 g másla
- 100 g meruňkové marmelády
- 50 g pekanových ořechů
Postup:
- Rozehřejeme troubu na 180 °C. Máslo nakrájíme na malé kostičky 1×1 cm.
- Mango oloupeme, rozřízneme, vykrojíme pecku a nakrájíme na plátky široké zhruba 0,5 cm.
- Listové těsto vyválíme na slabší plát, okraje těsta ohrneme zhruba 1 cm nahoru. Těsto propícháme vidličkou a potřeme marmeládou. Na takto připravené těsto naskládáme nakrájené mango a opět potřeme marmeládou. Nakonec na koláč přidáme nakrájené máslo a pekanové ořechy.
- Koláč vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 15-20 minut. Po vyjmutí z trouby pocukrujeme a můžeme podávat.