„Já jsem vlastně zdědila povolání sládkové po přeslici,“ odpovídá Monika Linková na otázku, jak se dostala k pivu. „U nás v rodině se pivu věnují ženy. Moje maminka byla sládková, její sestra taky pracovala v pivovaru, obě měly Podskalskou (proslulá střední pivovarská škola v Praze) a já jsem v pivovaru v podstatě vyrostla.“ Monika vystudovala z rozhodnutí rodiny Podskalskou, pivu se ale dlouho příliš nevěnovala. Krátkou dobu sice pracovala u matky v pivovaru v Golčově Jeníkově, pak ale na deset let zakotvila jako inspektorka kvality piva na Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Při práci jen tak mimochodem vystudovala práva.
„Zpátky k pivu mě vlastně přivedl Olda Koza (pedagog z Podskalské), byl takový můj sládek na telefonu,“ vzpomíná Monika Linková. „Udělala jsem si v paneláku svůj vlastní pivovar a začala vařit pivo pro kamarády a sousedy, a protože jim chutnalo, tak jsem se rozhodla, že se budu pivu věnovat aktivně.“ Zhruba dva roky působila v minipivovaru Antoš ve Slaném. Začát- kem roku 2017 založili se svým současným společníkem Petrem Burián- kem pivovar Trilobit. Chvíli působili jako létající, ale už na konci roku 2017„přistáli“ v areálu někdejšího Anglického pivovaru v Libni, kde si vybudovali vlastní pivovar.
Dnes je Trilobit zavedená a uznávaná značka mezi minipivovary. Vaří svrch- ně i spodně kvašená piva. „Do naší flotily patří světlý ležák, za který máme spoustu ocenění, ale jinak děláme svrchně i spodně kvašená piva, ta škála je veliká,“ říká Monika. Pivo vaří pro vlastní pivnici, která nesídlí v libeňském pivovaru, ale na Francouzské ulici, dodávají do pivoték a pivnic po celé ČR, lahvová piva pak nově i do Alberta a Kauflandu.
Trilobit byl jeden z prvních pivovarů, který se v Česku věnoval „kyseláčům“, tedy pivům typu sour, gose, berliner weisse. Vedle toho spolupořádá festival kyselých piv.
Pivovar Trilobit Praha – „Pivo jsem dostala do kolíbky.“
minipivovar
rok vzniku: 2017