Oranžové ovoce kaki Persimon Bouquet se na českých stolech neobjevuje moc dlouho, má však už řadu nadšených fanoušků. Sladké zdravé plody bez pecek, které dozrály na španělských svazích, doplňují podzimní menu o řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. A díky své lahodné chuti se kaki Persimon Bouquet hodí do celé řady jídel – ať už jako variace jiného ovoce či jako nový a originální chuťový prvek. Vyzkoušet kaki můžete na sladko či na slano, chutnat bude v obou případech.
A přesně takové jsou následující recepty na dobroty s kaki. Připravte si snídaňovou ovocnou kaši z kaki a avokáda, těstoviny s kaki a žampióny, nad jehož receptem nestrávíte věčnost, změňte názor na kapustu v salátu s kaki a granátovým jablkem a zakončete tuhle lahodnou jízdu dutch baby pečenou palačinkou s kaki. Všechna jídla se budou hodit na dlouhý víkendový brunch nebo jako vzpruha pošmourného podzimního dopoledne. Vykouzlete si atmosféru s kaki Persimon Bouquet, na které si pochutnáte.
Snídaňová ovocná kaše z kaki a avokáda
Co takhle vyměnit obligátní chleba se šunkou za opravdu zdravou snídani, která vás nabije energií na celé dopoledne? Připravte si ovocnou kaši, která dodá vašemu tělu, co potřebuje, a nemusíte se bát, že přiberete.
Připravte si:
1 ks kaki Persimon Bouquet
1 avokádo
3 lžíce kokosového mléka
ořechy, borůvky nebo jiné bobulové ovoce na ozdobu
Polovinu avokáda vložte do mixéru, přidejte 2/3 kaki Persimon Bouquet, kokosové mléko a rozmixujte. Směs nalijte do misky, ozdobte na kostičky pokrájeným zbytkem kaki Persimon Bouguet a avokáda. Posypejte ořechy nebo ovocem a skvělá snídaně může začít.
Těstoviny s kaki a žampiony
Pokud jste si mysleli, že kaki lze uplatnit jen u sladkých jídel, pak jste se mýlili. Jemná, šťavnatá chuť dodá pomyslnou tečku i těstovinám. Vyzkoušejte třeba ty s kaki Persimon Bouquet a žampióny, výsledek vás ohromí.
Nachystejte si:
1 ks kaki Persimon Bouquet
250 g těstovin
hrst žampionů
hrst čerstvého špenátu
200 ml smetany
strouhaný parmezán
sůl, pepř, kmín
lžíce přepuštěného másla
Těstoviny dejte vařit takzvaně na skus. Mezitím si rozpalte pánev se lžící přepuštěného másla.
Žampiony nakrájejte na čtvrtky a zprudka opečte na másle. Přisypte špetku kmínu.
Potom zalijte smetanou, přidejte hrst špenátu a nechte smetanu lehce zredukovat. Kaki Persimon Bouquet pokrájejte na malé kostičky. Zredukovanou smetanovou omáčku osolte a opepřete podle chuti. Vmíchejte kostičky kaki Persimon Bouquet a nechte už jen lehce prohřát. Těstoviny podávejte posypané parmezánem.
Podzimní salát s kapustou, kaki a granátovým jablkem
Potřebujete doplnit vitamíny? Hledáte způsob, jak ozvláštnit zdravý jídelníček? Tenhle salát je dvojnásobná výhra. Skvěle chutná a dodá vám pořádnou porci zdraví. Na 2 porce budete potřebovat:
1 ks kaki Persimon Bouquet
několik listů kapusty
200 g čerstvého červeného zelí
½ granátového jablka
piniové oříšky
vejce
Na zálivku:
2 lžíce oleje
1 lžíci hořčice
1 lžíci javorového sirupu
špetku soli a pepře.
Kapustu nakrájejte na tenké plátky a velmi krátce povařte ve vodě, jen aby se spařila. Červené zelí nakrájejte také na malé nudličky. Přidejte kaki na půlměsíce, zrníčka granátového jablka a pínie. Než se uvaří vajíčko naměkko připravte si zálivku. Do oleje přimíchejte lžíci hořčice a javorového sirupu. Přidejte špetku soli a pepře. Zeleninu smíchejte dohromady a přidejte kaki, pinie a granátové jablko. Nakonec vše zalijte připravenou zálivkou. Podávejte s vejcem naměkko.
Dutch baby pečená palačinka s kaki
Tohle není klasická francouzská palačinka. Tahle dobrota se peče v troubě a výsledek je něco úplně jiného, než na co jste zvyklí. Na jednu palačinku (nebo také na 2 až 3 porce) potřebujete:
1 velké kaki Persimon Bouquet nakrájené na malé kostičky
3 vejce
3/4 hrnku mléka
1/2 hrnku hladké mouky
3 lžíce třtinového cukru (ale postačí i poloviční množství)
Všechny ingredience kromě kaki dejte do mixéru a rozmixujte. Vznikne hladké a řídké těsto, které nalijete na pánev, kterou je ale třeba nejdříve rozpálit v troubě. Tu zapněte na 180 stupňů. Nechte v ní pánev zhruba 15 minut a potom do ní nalijte těsto, do kterého dejte na kostky nakrájené kaki a rychle vraťte do trouby. Těsto nechte v troubě tak dlouho, dokud se nezačne nafukovat a okraje nebudou krásně zlaté. Palačinku před podáváním posypte cukrem.