Akci organizuje Kreativní Praha z.ú. a koná ve spolupráci městskou částí Praha–Zbraslav. Cílem tohoto projektu je vytvořit bezpečnější prostor mezi tamní základní školou, mateřskou školkou a školní jídelnou a současně toto místo oživit zajímavým programem.

„Chceme těmito projekty ukázat, že Praha je kreativním a kulturním místem otevřeným všem podobám spolupráce. Záměrně se proto soustředíme na místní kulturní a komunitní organizace. Věříme, že taková podpora rozvíjí kvalitní sousedské vztahy a podporuje zlepšení každodenního života všech obyvatel Prahy,“ říká radní pro kulturu, cestovní ruch a výstavnictví hl. m. Prahy Hana Třeštíková, která festival navštíví.

Dlouhodobě uvažujeme o uzavření ulice pro automobily. Děti ze základní školy chodí každý den přes ulici do školní jídelny a nedaleko sídlí také mateřská škola. Festival by měl ukázat možnosti, jak smysluplně tento prostor využívat a udělat ho pro všechny do budoucna bezpečnější,“ uvádí jedna z organizátorek festivalu, místostarostka Zbraslavi Michaela Bernardová.

Festival navazuje na dlouhodobé snahy Kreativní Prahy o podporování komunitní kultury v lokalitách mimo centrum Prahy. Kreativní Praha stojí za projektem „Pražské židle a stolky“, který každoročně rozmístí po Praze stovky židlí a stolků k veřejnému využití. „Pražské plácky“ jsou zase projektem, který se zaměřuje na maximální využití potenciálu nejrůznějších míst Prahy – a to je i příklad zbraslavského podzimního festivalu.

„Jen za poslední rok jsme realizovali měsíční Festival Cukřik! v pražské Uhříněvsi, podíleli se na revitalizaci prostoru Tramvajové smyčky na Dlabačově nebo se podíleli na dramaturgii nově utvářeného Smetanova nábřeží. Navíc jsme pro městské části vytvořili Kulturní Kompas, manuál rozvoje kultury, který jim už druhým rokem pomáhá s realizací obdobných projektů,“ popisuje vybrané projekty Kreativní Prahy zaměřené na komunitní kulturu její ředitel Petr Peřinka.

Do tvorby a realizace programu jsou zapojeny především místní organizace, které dostanou příležitost představit svoji činnost místním obyvatelům. S akcí jsou spojená i některá dopravní omezení. Podrobné informace jsou k dispozici na internetových stránkách městské části.