Houbařská sezona je v plném proudu a patříte-li k těm, které dráždí každá fotka s košíkem plným hub nebo soused, co se z procházky vrátil s pořádným úlovkem, neváhejte a vydejte se do lesa. Ať už jste houbař začátečník, nebo ostřílený kozák, nejprve si ověřte, že jste vybaveni vším potřebným.
Můžete se spontánně rozhodnout, že cestou z práce zaskočíte do lesa, ale nést ty krásné úlovky v bundě a třeba tam nějaké muset nechat, to není dobrá cesta. Proutěný a dostatečně velký košík je základ. Houby v něm mohou hezky dýchat, nezapaří se a navíc si domů nepřinesete zbytečné kousky lesa jako jehličí, hmyz či zeminu. Tohle všechno totiž cestou otvory vypadá. Nejdůležitější ale je, že v igelitové tašce by se houby zapařily a mohly se stát až jedovatými. Svůj houbařský arsenál rozhodně obohaťte o houbařský nůž, a to ideálně na jedné straně opatřený štětečkem. Díky němu je očistíte už v lese, což vám ušetří čas doma, ale hlavně nepřipravíte les o podhoubí.
I když vyrazíte do lesa, který je vzdušný, stejně může ukrývat mnoho nástrah. To je důvod, proč promyslet svůj outfit. Oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi vás uchrání od poškrábání větvemi, hlavu zakryjte čepicí. Pevná obuv je nezbytností, jestliže vyrážíte po dešti, nebo je očekáván, vsaďte na holínky. Pláštěnka se také neztratí. Proti hmyzu a klíšťatům vás ochrání repelent. Vše na jednom místě a určitě také něco navíc najdete na nákupním rádci Heureka, kde díky šikovnému filtrování a recenzím nakoupíte během chvíle.
Kam se na ně vydat a co sbírat
Houby pro svůj růst potřebují vlhké a slunečné počasí se stálou teplotou. Možná si vybavíte pařící se lesy, to je pravý čas, kdy vyrazit. Jakmile je ale příliš mokro nebo začnou mrazíky, na houby zapomeňte, jen byste si ublížili. Zároveň vždy sbírejte pouze takové houby, které dobře znáte a jste si jimi jisti. Některé druhy jsou si totiž velmi podobné, jenže splést si třeba bedlu a muchomůrkou zelenou by skončilo fatálně. Čekali jste zaručené tipy, kde rostou? Až tak přesně vám to nepovíme, ale obecně jsou skvělými lokalitami třeba Brdy, Rakovnicko, Jeseníky, sever Libereckého kraje, západ Vysočiny, Šumava a mnoho dalších, jistě se ověřená místa najdou i ve vašem okolí.
Zpracování
Není nic lepšího, než smaženice. Když se zadaří a najdete pořádný úlovek, zvažte, jak s nimi naložit. Třeba naložit je do octa a šup s nimi do zavařovacího hrnce, a pak do sklepa. Nejčastější způsob uchování je sušení. Pevné houby nakrájet na tenčí plátky, naskládat do sušičky potravin a poté nasypat do vzduchotěsné nádoby. Takto vám vydrží opravdu dlouho, a když mezi ně nasypete kuličky černého pepře, vyhnou se jim i potravinoví moli. Způsobů sušení je vícero a tuhle disciplínu zvládnete i bez sušičky. A abychom to měli komplet, houby lze i zamrazit.
Něco málo k čištění
Zkušený houbař ví, jak houby sbírat a čistit, začátečníkům se ale pár tipů může hodit. Narazíte-li na kousek, jehož poživatelností jste si jisti, opatrně ho vykruťte či vyviklejte, očistěte štětečkem a nožíkem odřízněte kousek spodní části. Třeba u klouzků a podobných druhů je dobré rovnou oloupat slizkou vrstvu klobouku. Lehce houbu nařízněte, červavé kusy by zbytečně zabíraly místo v košíku a v lese jim bude líp. Stejně tak v lese nechte příliš malé houby nebo nějak znehodnocené. Rozhodně také po místě nálezu ani kolem nikterak nešlapejte a nerozhrabávejte ho.