Avokádo. Ovoce plné zdravých tuků, kterému propadl prakticky celý svět. Dávno tomu, kdy bylo jeho vrcholem podoba guacamole. Avokádo je nedílnou součástí mnoha pokrmů, kterým dodá tu správnou tečku. A vy si jej můžete zkusit vypěstovat z pohodlí domova.
Avokádo, nazývané také Persea americana, pochází ze Střední a Jižní Ameriky a není to žádný nováček na trhu. Existují důkazy, že se poprvé začalo pěstovat v Mexiku kolem roku 5 000 před naším letopočtem. Později bylo toto ovoce přivezeno do dalších částí světa, kde je dnes běžnou potravinou v mnoha domácnostech.
Důvodů, proč byste měli do svého jídelníčku zařadit avokádo, je hned několik. Jedním z nich je například fakt, že avokádo je bohatým zdrojem zdravých tuků a esenciálních mastných kyselin. Kromě toho obsahuje bezpočet vitaminů, jako například vitamin C, vitamin B5 nebo vitamin B9. V avokádu ale najdete také spoustu blahodárných minerálů, jako například draslík, hořčík nebo mangan.
Toto ovoce má více draslíku než banány, který pomáhá udržovat zdravé srdce a rovnováhu tekutin v těle. Pomáhá také posilovat imunitní systém a bojovat proti zánětům, protože má antioxidační vlastnosti.
Jak si vypěstovat avokádo doma?
Avokádo potřebuje dostatek tepla, slunce a vláhy. Máte-li rádi výzvy a dostatek trpělivosti, můžete si vypěstovat avokádovník z avokáda zakoupeného na foodora MARKET a pustit se do práce. Než vám kurýr do třiceti minut toto božské ovoce přiveze, stihnete si tak akorát připravit vše potřebné. Potřebovat budete čistou a osušenou pecku z avokáda, sklenici s vodou, nůž, tři špejle a špetku trpělivosti.
- Do pecky udělejte ostrým nožem tři malé dírky tak, aby se do nich daly zasunout špejle. Poté si připravte sklenici s odstátou vodou. Do připravených dírek vsuňte špejle a následně pecku položte do sklenice s vodou. Špejle by se měly opírat o okraje sklenice, díky tomu bude část pecky ponořená ve vodě.
- Skleničku postavte ideálně k oknu nebo jinam, kde bude mít pecka dostatek světla. Jediným vaším úkolem nyní je pohlídat, aby část pecky byla stále pod hladinou. Proto pokud uvidíte, že je pecka „na suchu“, dolijte do sklenice vodu. Přibližně po 3–6 týdnech by měla pecka začít praskat a vyloupnou se z ní první kořínky i výhonky.
- Jakmile bude kořínků víc a stonek dosáhne výšky přibližně 15 cm, přesaďte naklíčenou pecku do menšího květináče. Použijte ideálně klasický zahradní substrát. Na závěr postavte květináč na slunné místo a nezapomeňte rostlinku pravidelně zalévat.
- Během vegetačního období rostlinu dobře zalévejte a každé dva týdny ji přikrmujte tekutou výživou. Ve správných podmínkách může avokádovník plodit až deset let.