Každý z nás má potřebu konzumovat maso úplně jinak. Jestliže patříte mezi lidi, kteří si pochutnají i na bezmasých pokrmech, nebo jste přímo vegetariáni, budete mít z tohoto receptu opravdu radost. Už napohled hraje jídlo lákavými svěžími barvami a úplně vybízí k ochutnání. Je totiž plný pečené dýně, sladkých brambor, mrkve, semínek, bylinek a také topinamburů, které možná znáte pod názvem „židovské brambory“. Jedná se de facto o druh slunečnice, jejíž hlíza je jedlá, a to jsou právě topinambury. Nechte si chutnat!
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
Ingredience:
300 g dýně Hokaido
200 g sladkých brambor
300 g topinambur
200 g mrkve
30 g přepuštěného másla
50 g arašídového másla
tymián
slunečnicová semínka, dýňová semínka
sůl, pepř
Postup:
- Zeleninu nakrájíme na větší kousky různých tvarů, dáme ji do pekáče a přidáme arašídové máslo. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přepuštěné máslo rovnoměrně rozdělíme a nakonec na zeleninu položíme snítky tymiánu.
- Zeleninu trošku podlijeme vodou a přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C cca 40 minut. Poté zeleninu odklopíme a pečeme dalších 15 minut, aby se zelenina opekla do světle hněda.
- Semínka opražíme na sucho na pánvi a následně jimi posypeme pečenou zeleninu.
Zdroj: Akademie kvality