Co by nemělo chybět na vaší velikonoční tabuli? Kromě mazanců také jidáše z kynutého těsta! Podle křesťanské tradice by se měly péct na Zelený čtvrtek. Jak je ale možné, že jsou tak vláčné a naprosto neodolatelné? Protože se po dopečení potírají medovou směsí provoněnou kardamomem a skořicí. Skvěle se nám osvědčil Skaličský med – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička. Jedná se o velmi kvalitní květový med z lípy z malého rodinného včelařství na pomezí Valašska a Moravské brány, který byl po vytočení šetrně přefiltrován. Za své jedinečné kvality, vůni a chuť si v roce 2019 zasloužil ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.
Počet porcí: 24 kusů
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: **
Ingredience:
500 g hladké mouky
70 g másla (v pokojové teplotě)
2 žloutky
300 ml smetany 33%
80 g cukru krupice
25 g droždí
4 g soli
špetka strouhaného muškátového ořechu
kůra z 1 citronu
NA POLEVU
1 vejce
2 lžíce Skaličského medu – květový lipový od Jaroslava Juráně – Včelí farma Skalička, Olomoucký kraj
1 lžíce másla
150 g mandle plátky
špetka mletého kardamomu
půl lžičky mleté skořice
Postup:
- Nejdříve si založíme kvásek. V misce smícháme 100 ml vlažné smetany, droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a těstíčko necháme kynout někde v teple.
- Zbytek surovin na těsto dáme do velké mísy, přidáme kvásek a vše prohněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple, dokud nenakyne.
- Těsto prohněteme ještě jednou a rozdělíme na 24 stejných kusů.
- Z těsta vytvoříme válečky asi 2 cm široké a 20 cm dlouhé. Válečky stočíme do tvaru, jaký se nám líbí. Jidáše dáme na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 20 minut kynout.
- Jidáše znovu potřeme vejcem a pečeme na 190 stupňů 15–20 minut, dokud nezezlátnou.
- Připravíme si do kastrolku med a máslo a rozpustíme nad ohněm. Přidáme koření.
- Po dopečení jidáše ještě teplé potřeme medovou směsí a posypeme mandlemi.
Zdroj: Regionální potravina