Makové buchty, makové záviny či škubánky s mákem. Slyšíte kouzelné slovíčko mák a začínáte bystřit? My vám ale dnes přinášíme úplně jiný recept! Je jednoduchý, rychlý, zdravý… a zároveň plný máku! Je jím nadýchaná maková bábovka, která jistě nadchne nejen milovníky této jedinečné české superpotraviny. Nadcházející skoro jarní víkendy sebou přináší po zimě tak potřebnou energii a elán do života, že by byla škoda je nevyžít k tomu, abyste si sami nebo s vašimi blízkými osladili život!
Už jste slyšeli o benefitech máku?
Mák – mnohými opěvovaný a milovaný, některými neoblíbený či dokonce nenáviděný. Co mu ale nemůže nikdo odepřít jsou jeho příznivé účinky na zdraví. A nebojte, o morfiu se zde nebavíme. Ve volně prodávaném máku jej totiž téměř jistě nenajdete. Odrůdy máku se dělí na mák potravinářský a farmaceutický a jak již název napovídá, potravinářský mák je určen právě do kuchyně. Navíc byste tuto skupinu alkaloidů nalezli pouze v zelených částech rostliny, a tudíž není opravdu důvod k obavám.
A co jsou tedy přední výhody máku? Ze všech rostlinných zdrojů obsahuje nejvyšší podíl vápníku a díky tomu může pomáhat předcházet osteoporóze. Zároveň může sloužit jako prevence kardiovaskulárních chorob a také jako podpora imunity. Rovněž se mu nezapřou jeho uklidňující účinky, a tím pádem i příznivý vliv na naši psychiku. Říká se totiž, že slouží jako prevence neuróz a zajišťuje duševní rovnováhu. I přese všechny tyto blahodárné účinky na něj ale mnozí často zapomínají. A to se přitom Česká republika řadí k jeho největším pěstitelům. Udělejte tedy něco nejen pro své zdraví ale i pro své chuťové pohárky a připravte si z této české superpotraviny něco dobrého. Třeba tuto naši makovou bábovku! Nadcházející před jarní dny totiž k pečení přímo vybízejí!
Mouky Babiččina volba jsou prostě Klasa
Mouky z portfolia Babiččina volba opět potvrdily, že kvalita je jejich prioritou. Na počátku tohoto roku totiž získaly Pšeničná mouka celozrnná a Žitná mouka celozrnná certifikaci Klasa a přidaly se tak k dalším sedmi moukám této značky, které označení Klasa na svých obalech již hrdě nosí. A co označení vlastně pro nás spotřebitele znamená? Klasa má spotřebitelům pomoci ve výběru těch
nejkvalitnějších produktů na trhu. V regálech se nachází tolik značek, že je pro běžného spotřebitele téměř nemožné si pročítat složení všech produktů a následně vyhodnocovat, který z nich je pro něj ten nejlepší. A právě od toho je tu označení Klasa, aby výběr usnadňovala. Je totiž udělováno pouze produktům, které zaručují svou kvalitu a jistou jedinečnost ve srovnání s ostatními dostupnými produkty na trhu. Má tedy nám, běžným uživatelům pomáhat v tom, abychom investovali peníze do skutečné kvality. Proto neuděláte chybu, když si z nově certifikovaných mouk upečete naši makovou bábovku.
Ingredience
- 1 hrnek žitné celozrnné mouky Babiččina volba
- 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky Babiččina volba
- 1 hrnek máku
- 1 hrnek krupicového cukru
- špetka soli
- 1 kypřící prášek
- 1 lžička jedlé sody
- 3 vejce
- ½ hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku bílého jogurtu
- Kůra a šťáva z jednoho citronu
Postup
V jedné nádobě smíchejte obě mouky, mák, cukr, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu a citronovou kůru.
V jiné nádobě vyšlehejte vejce s mlékem a máslem. Poté přidejte i jogurt a citronovou šťávu.
Obě části smíchejte dohromady a utřete v hladké těsto.
Formu na bábovku vymažte olejem a vysypte hrubou moukou smíchanou s mákem v poměru 1:1.
Těsto vlijte do formy a poté bábovku pečte na 180 °C asi 45 minut nebo tak dlouho, dokud nebude hotová. To můžete vyzkoušet pomocí špejle.