
V pátek 30. května oslavíme letošní Mezinárodní den brambor. Jeho smyslem je zvýšit povědomí o důležitosti a významu této plodiny pro potravinovou bezpečnost a udržitelný rozvoj, a to zejména v regionech s omezenými zdroji. Jen v České republice každý z nás ročně zkonzumuje v průměru 60 kilogramů brambor. Jen v BILLE lidé nakoupí každý měsíc přes milión kilogramů brambor. V loňském roce byly nejprodávanější domácí české brambory pozdní s více než 4 milióny prodanými kilogramy.
Brambory pochází z Jižní Ameriky a na jídelníčku se objevily už před více než 7 000 lety v oblasti dnešního Peru. Na evropský kontinent se dostaly zásluhou španělských dobyvatelů v 16. století a během následujících dvou století se díky své výživové hodnotě a schopnosti růst v různých klimatických podmínkách staly základní potravinou. V současné době jsou brambory jednou z nejdůležitějších plodin na světě, když se pěstují ve více než 100 zemích. „Jedním z nejrozšířenějších omylů je, že brambory přivezl do Evropy Kryštof Kolumbus. I náš průzkum ukázal, že jsou o tom přesvědčeni dva lidé ze tří. Faktem je, že na dvůr krále Filipa II. je přivezli jako dar v 16. století španělští dobyvatelé,“ popisuje Dana Bratánková, vedoucí komunikace a Public Affairs BILLA ČR a dodává: „Naši zákazníci ročně nakoupí přes 12 miliónů kilogramů brambor. Ačkoliv v České republice vypěstujeme přibližně 75 % toho, co Češi celkově spotřebují, u nás v BILLE nabízíme našim zákazníkům v drtivé většině české domácí brambory od našich dodavatelů. Výjimku tvoří mimo jiné odrůdy, které se u nás nepěstují nebo případy, kdy dojdou zásoby brambor na českém trhu. Jen loni jsme našim zákazníkům nabízeli přes 20 druhů brambor – rané, žluté, fialové, pozdní, gurmánské, grenaile, a další.“
Pro mnohé obyčejné brambory jsou bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahují vitamín C, který podporuje imunitní systém, a vitamín B6, který je důležitý pro metabolismus. Jsou také zdrojem draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak, jsou nízkokalorické a neobsahují tuky, což je činí ideální součástí vyvážené stravy.
Celosvětově jsou brambory díky své všestrannosti a chuti jednou z nejoblíbenějších a základních potravin. Mohou být připravovány na mnoho způsobů – vařené, pečené, smažené, jako pyré nebo hranolky. V mnoha kulturách jsou brambory základní součástí tradičních jídel. Jejich oblíbenost je také podpořena jejich dostupností a nízkou cenou, což z nich činí klíčovou potravinu pro miliony lidí po celém světě.
„Zajímalo nás, jak mají rádi lidé brambory jako přílohy a jaká jídla z brambor jsou jejich nejoblíbenější. Jednoznačně vyhrála bramborová kaše a bramboráky. Oboje dává na první místo více než třetina lidí. Asi nepřekvapí, že hranolkům dává přednost mladší generace, zatímco prosté brambory máslem maštěné zase upřednostňují lidé středního a vyššího věku. Ženy pak mají výrazně raději bramborovou kaši než muži a muži oproti ženám zase dávají dvakrát více přednost hranolkům,“ komentuje výsledky průzkumu společnosti BILLA Dana Bratánková.
Kterou z úprav brambor máte nejraději? |
|
Bramborová kaše |
34,9 % |
Pečené brambory |
15,8 % |
Šťouchané brambory |
12,7 % |
Maštěné máslem |
12,4 % |
Hranolky/stripsy |
11,3 % |
Americké brambory |
8,2 % |
Bramborové knedlíky |
3,6 % |
Brambory v alobalu na grilu |
1,1 % |
Který pokrm z brambor patří mezi váš nejoblíbenější? |
|
Bramboráky |
37,3 % |
Bramborový salát |
20,2 % |
Francouzské brambory |
12,4 % |
Bramborové knedlíky plněné masem |
10,4 % |
Zapečené brambory |
8,4 % |
Bramborové placky |
4,5 % |
Bramborové šišky s mákem |
4,0 % |
Škubánky |
2,9 % |
1 Průzkum byl realizován v květnu 2025 prostřednictvím Instant Research na vzorku populace 550 respondentů ve věku 18–65 let.