
Atletická mistryně České republiky Viktorie Ondrová je právě ve vrcholné přípravě na Mistroství Evropy do 23 let v Norském Bergenu. Viktorie je úřadující dorosteneckou vicemistryní Evropy a juniorskou mistryní a letošní halovou mistryní České republiky ve skoku o tyči. Mlékárna Valašské Meziříčí stojí v rámci přípravy za ní a všemi, komu mohou být její čerstvé mléčné produkty prospěšné. Pro ty, kdo mají chuť připravit zajímavý recept pro vyváženou stravu připravili společně možnost uplatnit svou kreativitu a zúčastnit se přípravného tréninku Viktorky Ondrové. Pravidelné zařazování čerstvých mléčných výrobků v rámci jídelníčku je totiž u dětí i všech, kdo mají větší výdej energie nezbytný. Zakysané mléčné výrobky působí celkově na stav organismu blahodárně. Ve Španělsku byl například první bílý jogurt průmyslově vyroben v roce 1919 Isaacem Carassem. Hlavním podnětem pro výrobu jogurtu byl právě hromadný výskyt střevních chorob u malých dětí v Barceloně. Původně se prodávaly na doporučení lékařů v lékárnách.
„Existuje období, kdy je vhodné častěji konzumovat zakysané mléčné výrobky, jako například období po ukončení aplikace antibiotik, kdy je nutné po dobu 2 – 3 týdnů od ukončení léčby znovu dodat střevům potřebné bakterie a vlákninu. Dále při jakémkoliv plísňovém onemocnění, ve stavech snížené imunity, při střevních onemocněních, v těhotenství, při diabetu 2. typu, při zvýšené hladině cholesterolu, poruchách funkce jater, žlučníku a slinivky,“ uvádí Zdeněk Bukovjan, vedoucí obchodu a marketingu Mlékárny Valašské Meziříčí. „Neměli bychom zapomínat, že mléko je přirozený zdroj vitamínů A, D, B2 nebo kyseliny listové, přičemž obsah vitamínů A a D u odtučněných výrobků klesá. Nejběžnějšími bakteriálními kulturami používanými pro výrobu jogurtů jsou Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus. Bakterie obsažené v zakysaných výrobcích vylepšují trávicí proces,“ dodává Zdeněk Bukovjan.
Skok o tyči je podobně jako každá atletická disciplína náročná. Jedná se ale svým způsobem o nejkomplexnější disciplínu, kde je třeba rychlosti, síly, koordinace i gymnastiky.
„Strava podle mě hraje celkově ve sportu velkou roli, je to jeden z pilířů dobrého výsledku. Samozřejmě všeho s mírou, myslím si, že není nic nezdravějšího než nezdravý vztah k jídlu. Snažím se jíst pestře a vyváženě, zahrnout do hlavních jídel základní komponenty – sacharidy, bílkoviny a tuky“ uvádí Viktorie Ondrová. „Do svého jídelníčku zařazuji denně mléčné výrobky, nedokážu si vlastně představit den bez nějakého. Nejraději snídám jogurt s čímkoliv a k tomu kávu s mlékem. Během dne si pak dám ať už kefírové mléko, plátkový sýr nebo další jogurt. Od Mlékárny Valašské Meziříčí mám nejraději klasický bílý jogurt z Valašska do kterého přidám nějaké sezónní ovoce, a když mám chuť na něco sladšího, tak sáhnu po smetanovém s příchutí čokoláda nebo jahoda. Během dne jako rychlou svačinu na cestu ráda volím meruňkové kefírové mléko,“ dodává Viktorie Ondrová.
Specifika disciplíny skoku o tyči, proč se o ní hovoří jako o technické disciplíně?
Sportovec musí velice rychle běžet, následně potřebuje vynaložit velké množství síly při odraze. Po této atletické fázi následuje fáze akrobatická, kdy je nezbytné vytáhnout celé tělo nahoru. Skok, který následuje se odehrává hlavou dolů a připomíná veletoč, a to vše při výšce okolo 5 metrů u žen. Muži se pak pohybují ve výšce okolo 6 metrů. Pro představu je to cca. výška klasického patrového rodinného domu.
Soutěž pro všechny sportovní nadšence a milovníky zdravého vaření!
3 výherci vyhrají jedinečnou návštěvu Centra vrcholového sportu v Praze s nahlédnutím do tréninku Viktorie Ondrové, s osobní konzultací, společným obědem a košíkem mléčných dobrot Mlékárny Valašské Meziříčí v hodnotě 1 500 Kč.
Stačí poslat Vámi navržený recept nejlépe z mléčných produktů Mlékárny Valašské Meziříčí, který porota složená ze zástupce Mlékárny Valašské Meziříčí, Viktorky Ondrové a odbornice v kuchyni paní Aleny Kolaříkové posoudí. A to po stránce vhodnosti pro zdravý životní styl, chuti a přípravy.
Recepty a fotografie posílejte na adresu info@mlekarnavm.cz do 30.06. Po vyhodnocení porotou proběhne vyhlášení výsledků na konci července tohoto roku. Realizace výhry bude projednána s výherci individuálně, dle jejich časových možností. Informace o soutěži naleznete také zde: https://www.facebook.com/share/p/1F6hjDhx8w/?mibextid=wwXIfr