Detoxikace těla je často spojována s příchodem jara. Dané roční období je pro očistu optimální, protože po vyčerpávající zimě potřebujeme posílit imunitu a nabrat novou energii. Jarní detox přitom není nic složitého. Jde především o úpravu životního stylu a stravování s cílem eliminovat z těla škodlivé látky. Stačí dodržet pár základních kroků. Řadu z nich znali už naši předkové, kteří pro posílení imunity konzumovali například kysané zelí. Jeho efektivnější původně korejská varianta KIMCHI přináší ještě mnohem víc.
Prvním důležitým prvkem jarního detoxu je pohyb. Pravidelné cvičení jako například běh nebo jóga pomáhá stimulovat činnost svalů a podporuje krevní oběh. Díky tomu se škodlivé látky z těla snáze vyplavují. Sport navíc organismus osvěží a dodá mu po zimě tolik potřebnou energii. Zlepšení celkové fyzické kondice však není úkolem pouze jarního detoxu, pravidelný pohyb nám pomůže udržet si pevné zdraví po celý rok.
Druhým zásadním krokem je pitný režim. Přes zimu kvůli nižším teplotám nemíváme tak intenzivní pocit žízně, základem detoxikace je přitom dostatečné zásobování těla tekutinami. Optimální je voda, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy či bylinkové čaje. Tyto nápoje pomáhají odplavit toxiny z těla a také zlepšují funkci ledvin, které jsou pro detoxikaci zásadní. Naopak byste se měli vyhýbat sladkým limonádám, kávě a alkoholickým nápojům.
„Jako nakopávač imunity může posloužit i nálev z kimchi, který je plný vitamínů. Funguje podobně jako zázvorové shoty, takže pro zlepšení zdraví stačí malá dávka každé ráno,“ radí Kamila Lhotáková ze společnosti Beavia.
Třetím bodem, ovšem stejně důležitým, je úprava jídelníčku. Po zimě, kdy jsme se stravovali těžšími jídly, je potřeba stravu opět odlehčit a zařadit potraviny, které obsahují detoxikační látky a pomáhají budovat imunitu. Tyto potraviny navíc podporují přirozený proces detoxikace těla. Řeč je například o luštěninách, česneku, zázvoru nebo právě kimchi, které bývá často řazeno dokonce mezi takzvané superpotraviny. Oproti tomu bychom se měli vyvarovat průmyslově zpracovaných potravin a sladkostí, které zatěžují játra a očistné procesy v těle zpomalují.
Zázrak jménem kimchi
Fermentovaná zelenina kimchi pochází z Koreje, v posledních letech se však úspěšně zabydlela i v západní kuchyni. Není divu, tento kvašený pikantní salát je totiž velmi prospěšný zdraví. „Jedním z nejvýznamnějších benefitů kimchi je jeho obsah probiotik, která podporují zdravou střevní mikroflóru. Činnost probiotických bakterií navíc šetří organismu práci při trávení a tělo pak může energii použít na jiné procesy,“ vysvětluje Kamila Lhotáková.
Kimchi dále obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály jako draslík, které pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a cukrovky. Konzumací kimchi také podpoříte funkci mozku a nervového systému, a dokonce prý napomáhá ke snížení stresu. Je rovněž významným antivirotikem, díky němuž posilujete svou imunitu.
„Jedná se o perfektní volbu pro každého, kdo hledá zdravé a chutné jídlo. Můžete jej servírovat samostatně, jako salát k jinému jídlu nebo jím zpestřit odpolední svačinu,“ dodává Lhotáková. Tuto fermentovanou zeleninu, jejímž základem je čínské zelí, si můžete připravit i sami doma. Počítejte ale s dostatkem času, než proběhne hlavní proces fermentace. Nebo vyzkoušejte kimchi značky Beavia, které představuje vyvážený mix zeleniny pro nejlepší přínos vašemu tělu. Kromě čínského zelí v receptuře najdete také další velmi zdravé plodiny – česnek, zázvor, jarní cibulku, mrkev nebo bílou ředkev.
Jarní detox je skvělým způsobem, jak dostat své tělo po zimě do formy – fyzické i psychické. Stačí zvýšit fyzickou aktivitu, odlehčit jídelníček a zařadit zdraví prospěšné potraviny jako kimchi a hlídat si dostatečný příjem tekutin.