
Víte, co je to okřehek? Už jste o něm slyšeli? Možná si říkáte: „Okřehek? To je ta drobná zelená rostlinka, co plave na rybníku?“ A máte pravdu! Ale tahle nenápadná zelená armáda se chystá ovládnout naše talíře a změnit pohled na zdravé stravování. Evropská komise totiž dala okřehku zelenou (doslova i obrazně) a schválila ho jako novou zeleninu, a ještě přímo jako superpotravinu!
Okřehek alias vodní čočka: Malý, ale mocný!
Okřehek, kterému se také říká vodní čočka, je takový zelený superhrdina v mini provedení. Tuhle rostlinu známe jako přírodní filtr vody. A co tvoří 70 % našeho těla? Přesně tak – voda. Okřehek díky zeaxantinu a luteinu spolehlivě odplaví chemické nečistoty a podpoří regeneraci organismu. Nenechte se zmást jeho velikostí – tenhle drobek v sobě skrývá neuvěřitelnou sílu. Představte si, že obsahuje až 45 % bílkovin! To je víc než většina rostlinných potravin. A to není všechno! Okřehek je taky plný vlákniny, vitamínů (včetně vzácného B12), minerálů a zdravých omega-3 mastných kyselin. Prostě taková zelená bomba!
Okřehek: Tajná zbraň pro vaše zdraví
Okřehek není žádný nováček na scéně. Tradiční evropská medicína ho zná a využívá už po staletí. Naši předkové věděli, že tenhle zelený zázrak:
- pomáhá tělu zbavit se nečistot (detoxikace)
- nakopne imunitu
- podporuje trávení
- bojuje proti zánětům
A co na to věda? V Americe a Asii už okřehek dávno frčí a výzkumy (třeba v Journal of Food Science) potvrzují jeho super schopnosti. Takže žádné babské povídačky, ale vědecky podložené zázraky, kterým se stravují i astronauti ve vesmíru!
Jak si okřehek užít?
Okřehek má jemnou, lehce sladkou chuť, takže se s ním dá kouzlit v kuchyni. Použít se dá třeba do:
- smoothie a koktejlů (pro extra zelený náboj)
- salátů (pro křupavou a zdravou bombu)
- polévek (pro extra živiny)
- omáček (pro tajnou ingredienci)
- pomazánek (pro zelenou sílu na chlebu)
Je to ideální parťák pro sportovce, vegany a všechny, kdo chtějí žít zdravě a s energií.
Okřehek: Zelená budoucnost na talíři
Okřehek je nejen zdravý, ale i ekologický! Jeho pěstování je šetrné k přírodě, takže je to superhrdina i pro naši planetu. A s tím, jak se okřehek stává hvězdou, se můžeme těšit na spoustu nových a chutných receptů a produktů.
Kde okřehek ochutnat?
Nejlepší je ho sehnat čerstvý, ale pokud nemáte k dispozici rybníček či jinou vodní plochu u nás zatím kraluje okřehkové medicinální víno podle starobylé receptury abatyše sv. Hildegardy z Bingenu. Alkohol v tomto případě slouží jako účinný nosič, který pomáhá extrahovat a vstřebávat cenné látky z okřehku mnohem efektivněji než běžné vodní výluhy. Kromě výše zmíněných účinků se používá k detoxikaci po užívání antibiotik nebo i po dlouhodobé léčbě chemoterapií.
Takže pokud chcete okusit tuhle zelenou sílu, víte, kam se vydat! www.temperatio.cz