Všichni víme, že snídaně je důležité jídlo dne, ale ne vždy ji správně využijeme ve prospěch našeho organismu. Vhodné složení snídaně dokáže nastartovat metabolismus a tím i proces hubnutí.
Mnoho lidí má pocit, že pokud si ráno dopřeje müsli s mlékem, případně dva rohlíky se šunkou a zeleninou či snídani úplně vynechá a až kolem desáté či jedenácté si doplní energii „výživnou“ proteinovou tyčinkou, nic až tak špatného se nestalo. Pravda je však taková, že pokud „dopřejeme“ tělu jako první jídlo nebo nápoj dne něco sladkého, spouštíme celou řadu nezdravých a nevhodných procesů. Mezi takovou nevhodnou snídani patří například i ochucené jogurty, tvarohové dezerty, snídaňové cereálie nebo jakékoli sladké pečivo. Velmi zrádná je také slazená káva a ovocné šťávy.
Proč vlastně ani rohlík se šunkou nelze považovat za zdravou snídani? „Protože rohlík je typickým příkladem bílého pečiva, které obsahuje jednoduché sacharidy, které prudce zvyšují hladinu cukru v krvi. Pokud je takové pečivo největší složkou snídaně, může si člověk být jistý, že za chvíli bude znovu hladový, bez energie, zato však s narušenou inzulínovou senzitivitou,“ vysvětluje Petra Pitoňáková, majitelka a manažerka firmy EASYDIET.
Bílé pečivo by se v jídelníčku toho, kdo chce zhubnout, vlastně nemělo vůbec nacházet. Proč tomu tak je? Podíváme-li se na jeho přínos z hlediska živin, kaloričnost či schopnost zasytit, pro dietu neexistuje mnoho horších druhů potravin než právě bílé pečivo. „Říkáte si, co ale místo toho? Jsou v podstatě dvě možnosti. Nahradit rohlík celozrnným pečivem s vysokým obsahem vlákniny a komplexních sacharidů nebo pečivo do snídaně vůbec nezahrnovat. Namísto toho si raději dát vajíčko natvrdo nebo třeba obilnou mléčnou kaši s ovocem. Proč? Protože sacharidy z obilovin dodají energii, bílkoviny z mléka vám zaměstnají trávení,“ radí Petra Pitoňáková z firmy EASYDIET.
Je cukr v jídelníčku opravdu tak velké zlo? Ano i ne. Je totiž velký rozdíl mezi tím, jestli si dáme cukr po vydatném jídle nebo nalačno.
CUKR NALAČNO VYSTŘELÍ INZULÍN DO NEBES
Přijmeme-li cukr spolu s podstatně větší porcí bílkovin či vlákniny, tyto živiny zpomalí vstřebání nezdravého cukru a zajistí, že tělo dokáže zareagovat správným způsobem. Hladina cukru a s ním i inzulínu tak zůstane relativně klidná. Dá se tak vyhnout potenciálnímu vzniku inzulínové intolerance, kterou způsobují právě náhlé výkyvy hladiny cukru v krvi, na což tělo reaguje podobně náhlým vypouštěním inzulínu, který potřebuje, aby hladinu cukru po jejím prudkém nárůstu zase snížilo. To ovšem postupně otupuje a snižuje schopnost těla reagovat na takové výkyvy a časem vede až ke vzniku cukrovky.
CUKR VYVOLÁVÁ CHUŤ K JÍDLU
Pokud si dopřejeme kousek čokolády po výživném a vydatném obědě, je dost velká šance, že na druhou porci už nebude mít tělo chuť ani místo. Pokud však čokoláda nebo jiný zdroj cukru představuje hlavní první jídlo, tzn. je snězeno nalačno, cukr hlad nepotlačí, právě naopak. Rychlé a jednoduché sacharidy vyvolají ještě větší chuť k jídlu, což většinou všichni řeší další porcí sladkosti a celý koloběh se tak pořád opakuje. Výsledkem je nejen více zkonzumovaného cukru, ale i více kalorií, protože místo jednoho normálního jídla člověk sní ještě i daný zdroj cukru s XY kaloriemi navíc.
Pokud nemáte čas připravovat si vyváženou nebo dietní stravu sami doma, vsaďte na profesionály a krabičkovou stravu od EASYDIET. Budete mít každý den nové, svěží, chutné a samozřejmě zdravé recepty, které pomáhají nejen hubnout, ale také snižovat a stabilizovat hladinu cukru v krvi, zlepšují trávení či dodávají dostatek energie po celý den. „Naši profesionálové rádi poradí menu pro ladné křivky,“ dodává Petra Pitoňáková.